Logo hartvanwaddinxveen.nl

Inwoners Waddinxveen betalen dit jaar enkele tientjes minder voor gemeentelijke woonlasten

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de woonlasten in 26 gemeenten dalen, ondanks de vaak hogere afvalstoffenheffing. Voor huishoudens in Waddinxveen, Goes en Bladel betekent dit dat de rekening van hun gemeente dit jaar gemiddeld 30 euro lager uitvalt.

Gemiddeld betalen huiseigenaren dit jaar overigens 3,4 procent hogere gemeentelijke woonlasten dan in 2018. De stijging is ruim boven de verwachte inflatie van 2,4 procent. Omdat elke gemeente zijn eigen belastingtarief bepaalt, zijn de lokale verschillen in woonlasten groot.

De stijging van de gemeentelijke woonlasten is voor veel mensen een nieuwe tegenvaller, naast de al bekende hogere energielasten. Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5 procent fors omhoog. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10 procent.

Dat kan inwoners flink raken in hun portemonnee. In Cuijk is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld 106 euro hoger dan in 2018. In Beek, Veghel, Schijndel en Eemnes gaat de gemeentelijke aanslag ruim 90 euro omhoog en met vergelijkbare bedragen in Ouder Amstel, West Betuwe en Sint Oedenrode. Ook Amsterdam wordt duurder; huiseigenaren in de hoofdstad betalen dit jaar 65 euro meer aan hun gemeente.

De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemiddeld 1330 euro en dat is ruim 200 euro meer dan vorig jaar. Wonen in Bloemendaal is hiermee bijna twee keer zo duur als wonen in de gemiddelde Nederlandse gemeente, waar de woonlasten 774 euro bedragen.

Vereniging Eigen Huis publiceert top-5 lijsten van de ontwikkeling van gemeentelijke woonlasten. Op www.eigenhuis.nl staan interactieve provinciekaarten waarop per gemeente de ontwikkeling van de verschillende soorten woonlasten te zien is. Daar staan ook top-5 lijsten van gemeenten waar de lasten stijgen en dalen. Van enkele gemeenten zijn nog geen cijfers bekend, meestal is een gemeentelijke fusie daarvan de oorzaak. Deze gemeenten zijn op de kaarten grijs gekleurd.

Vereniging Eigen Huis onderzoekt jaarlijks de ontwikkeling van de woonlasten in alle Nederlandse gemeenten. In november publiceert de vereniging een steekproef onder ruim 100 gemeenten en in het nieuwe jaar het volledige overzicht van alle 354 gemeenten. Alle in het onderzoek gepubliceerde bedragen zijn door de vermelde gemeenten zelf verstrekt.

Meer berichten