Het team van Jan Zaal met Angela Hunink (7), Hester Faber (2) en Nadine van Maaren (29).
Het team van Jan Zaal met Angela Hunink (7), Hester Faber (2) en Nadine van Maaren (29).

Timiosdames 'rijpen' in eerste klasse

Sport 543 keer gelezen

VOLLEYBAL
Waddinxveen – De dames van Timios willen graag het spoor volgen van de mannelijke hoofdmacht, die vorig seizoen naar de promotieklasse promoveerde. Maar alles op zijn tijd. Eerst moeten de talenten nog rijpen.

"Het was niet ons beste wedstrijd", zegt Hester Faber als de 4-0 nederlaag, die Timios bij VTC Woerden leed, ter sprake komt. "De eerste set was nog goed, daarna stopten we met spelen."

Faber is met haar 45 jaar de oudste van het team. Zeven jaar geleden werd ze lid van Timios, een samensmelting van Be Fair uit Waddinxveen en Agon uit Boskoop. "Ik was zo'n beetje het eerste lid van de fusie. Ik ben lang passer-loper geweest. Tot drie jaar geleden. Nu ben ik libero. Hoe ik dat doe? Dat vind ik lastig om van mezelf te zeggen."
Faber spreekt van een overbruggingsjaar voor haar team. "We hebben bewust voor deze constructie gekozen", zegt medespeler Angela Hunink (25), die ook voorzitter is van Timios. Met deze constructie bedoelt ze de gelijkwaardige samenstelling van het eerste en tweede damesteam. Faber: "De betere spelers zijn verdeeld over de twee teams."
Hunink legt uit: "We spelen allebei in de eerste klasse. We hebben eerst een inschatting gemaakt van hoe hoog we zouden kunnen eindigen. Daarin zijn we realistisch geweest. Voor een kampioenschap zouden we niet in aanmerking komen."

Timios heeft wel degelijk de ambitie om de eerste klasse ooit vaarwel te zeggen, maar de tijd is daar nog niet rijp voor. "We werken er wel naar toe", zegt Hunink.
Timios beschikt over bijzonder getalenteerde B-meisjes-teams. "Ze staan in de hoofdklasse bovenaan", vertelt Faber. "We zijn bezig ze langzaam te laten instromen in dames 1 en dames 2."
Nadine van Maaren (15) is voorloper van de groep talenten. Ze speelt een dubbele competitie, want naast speler van de B-meisjes is zij volwaardig lid van dames 1. "Vorig seizoen heb ik mijn debuut gemaakt. Ik was veertien." De jonge spelverdeler verdeelt de speeltijd met Kim van Nes, de andere spelverdeler. "Maar Kim is nu wat aan het afbouwen en daardoor speel ik momenteel bijna alles."

De talentvolle meisjesploeg moet de basis gaan vormen van Timios 1. De club hoopt de spelers te behouden. "We moeten eigenlijk promoveren om ze een beter niveau te bieden", zegt Hunink. Vorig jaar zag Timios met lede ogen drie talenten naar het Goudse VollinGo vertrekken. "Leuk voor die meiden, maar het staat de ontwikkeling van ons als eerste team in de weg. Die meiden hebben we wel nodig om te promoveren."
"Het is een kip-en-eiverhaal", weet Faber. "We hopen de talentvolle B-meisjes nu wel te behouden en dan de stap naar de promotieklasse te maken. Het is volgend seizoen de bedoeling om een sterk eerste te maken."
De gezelligheid van het team zal er niet onder lijden. "Daar zijn we koploper in", meent Faber. Van Maaren kan dat bevestigen. "Ze gaan regelmatig naar een karaokebar, dan ga ik niet mee. Ik ben pas vijftien, hè."
Ze maakte wel een traditie in januari mee: het Sinterkerst. Faber: "Ja, hoe leggen we dat nu uit?" Hunink: "Een verlaat Sinterklaas en Kerstmis. We doen een spel met een dobbelsteen."

De Timios-vrouwen blijken van de duurzaamheid. "We kopen geen cadeautjes. Je moet juist iets van huis meenemen. Iets wat je graag kwijt wil."

Hunink: "Ik had de laatste keer spullen te over, want ik ben net verhuisd."

Faber: "Je kunt je voorstellen dat er weinig zinnige dingen worden weggegeven. Een spelregel is ook dat je een gekregen cadeau niet het jaar erop mag inzetten. Het gaat eigenlijk nergens om, maar we hebben ontzettend veel lol." (Erik van Leeuwen)