ASW, dat het de laatste jaren financieel zwaar had, wil compensatie voor de betaalde kwaliteitstoeslag.
ASW, dat het de laatste jaren financieel zwaar had, wil compensatie voor de betaalde kwaliteitstoeslag.

ASW wil geld toeslag terug

Algemeen 187 keer gelezen

Waddinxveen – Stichting Exploitatie Voetbalpark De Sniep, die namens voetbalvereniging ASW de velden exploiteert, eist van de gemeente compensatie voor de kwaliteitstoeslag die het sinds 2012 heeft betaald, nu het ter ore is gekomen dat de stichting van het voetbalcomplex van Be Fair die toeslag jarenlang niet hoefde te betalen. Het gaat om een totaalbedrag tussen de twintig- en vijftigtwintigduizend euro.

Door Erik van Leeuwen

De stichting verwijt het gemeentebestuur rechtsongelijkheid. "Wij wisten niet beter dat zowel wij als Be Fair jaarlijks die kwaliteitstoeslag betaalden", zegt Ben van der Sluis, voorzitter van de Stichting Exploitatie Voetbalpark. "Wij waren met stomheid geslagen toen we hoorden dat Be Fair dat jarenlang niet heeft gedaan. Het gaat ons niet om Be Fair – die zal eigen redenen hebben gehad om de toeslag niet te betalen – maar wij vinden dat de gemeente nalatig is richting ons en dat er sprake is van rechtsongelijkheid. De kwaliteitstoeslag is voor beide clubs destijds op een gelijk bedrag vastgesteld en werd jaarlijks verhoogd met de indexering."

De kwaliteitstoeslag werd in 2012 ingevoerd vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de voetbalparken. Per 1 januari is de toeslag afgeschaft omdat de parken ten opzichte van andere complexen in de regio niet meer bijzonder zijn.

Stichting Exploitatie Voetbalpark De Sniep betaalde jaarlijks een toelage van om en nabij de 4500 euro. Dat bedrag kwam uit de clubkas van ASW. "We hebben in eerste instantie een brief gestuurd naar het college", vertelt Van der Sluis. "Daarop is een gesprek geweest waarin we onze onvrede hebben kunnen toelichten."

Dat leidde voor ASW nog niet tot een bevredigend resultaat. De gemeente heeft het standpunt dat er geen sprake is van rechtsongelijkheid en dat de terugvordering van de fusieclub ten onrechte is. "Ten tijde van het afsluiten van de overeenkomsten gold een ander beleid", laat de gemeente in een schriftelijke reactie aan Stichting Exploitatie Voetbalpark De Sniep weten.

"Wij hebben in 2008 al een overeenkomst gesloten", reageert Hubert Poot, voorzitter van de Stichting Exploitatie Voetbalpark Be Fair. "Dat was een overeenkomst voor tien jaar en daar was geen kwaliteitstoeslag in opgenomen. De kwaliteitstoeslag is pas later gaan spelen. Ik veronderstel dat de overeenkomst van ASW tot stand is gekomen na de invoering van het nieuwe tarievenstelsel inclusief de kwaliteitstoeslag."

ASW speelt sinds 1 januari 2012 op het nieuwe complex.

Volgens Poot heeft Be Fair, vorig jaar samen met ASW opgetrokken tegen de toeslag, kwaliteitstoeslag betaald over het tweede half jaar van 2018. "In juli vorig jaar hebben we een nieuwe overeenkomst gesloten, mét de kwaliteitstoeslag."

Poot geeft ook aan dat de gemeente in 2012 een beroep heeft gedaan op Be Fair om net als ASW de kwaliteitstoeslag te betalen. "Dat hebben we niet gedaan omdat we daartoe volgens het contract niet verplicht waren. Ik denk dat je ons dat moeilijk kwalijk kunt nemen."

Van der Sluis vindt dat ASW ten opzichte van Be Fair zwaar is benadeeld. "Het gaat om veel geld. ASW heeft het de laatste jaren financieel best moeilijk gehad. Ik vind dat het speelveld voor iedereen gelijk had moeten zijn. Voor ons is de kous hiermee zeker nog niet af." Van der Sluis overweegt de hulp van de juridische afdeling van de KNVB in te schakelen. "Maar we hopen er op een schikkelijke manier uit te komen met de gemeente."