Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Wikimedia Commons/Maurits90

Onderzoek naar inzet ME in buurdorp Moerkapelle

  •   77 keer gelezen

Moerkapelle - De gebeurtenissen in de nieuwjaarsnacht in Moerkapelle, waarbij de ME werd ingezet bij een vreugdevuur van bewoners op de hoek Herenweg/Akkerweg, hebben geleid tot vragen over de werkelijke gang van zaken in het dorp. Bewoners en de fractie van SP vragen zich af of de inzet wel nodig was, de gemeente heeft een onderzoek naar de feiten aangekondigd.

Het laatste woord is hierover nog niet gesproken, zo schreven de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Zuidplas op 3 januari in een gezamenlijke verklaring. Ze spraken daarin niet alleen hun afschuw uit over het feit dat hulpverleners zouden zijn belaagd, maar zeiden ook veel berichten te krijgen van inwoners van Moerkapelle die hun vraagtekens zetten bij de gang van zaken. Op sociale media getuigen mensen die in de nieuwjaarsnacht buiten waren, verschillend. Terwijl de een zegt zelf te hebben moeten bukken voor rondvliegende volle bierflessen, spreekt de ander over 'niets aan de hand'.
Bewoners die op 2 januari een brief aan het college hebben gestuurd, stellen dat het tegen half twee in de nieuwjaarsnacht op de Herenweg mis ging. Eerst zou sprake zijn geweest van een 'gezellig, gemoedelijk sfeertje'. Op de Herenweg zagen de briefschrijvers politiebusjes en twee ME busjes. "Terwijl we verder liepen, kwamen er nog twee ME busjes aan. We kregen al de neiging om op de raampjes te tikken en te vragen wat ze kwamen doen. Want de ME wordt toch alleen ingezet bij rellen? En die waren er niet."
In een verklaring van het college stelde burgemeester Gert-Jan Kats op 3 januari dat de situatie rondom een brandende aanhangwagen door de professionals van brandweer en politie 'als gevaarlijk tot zeer gevaarlijk werd bestempeld'. Door de politie zou meerdere malen zijn verzocht om het vuur te doven. 'Als antwoord hierop werd de politie belaagd, beledigd en bekogeld.'

Die voor iedereen bedreigende situatie, en de inschatting dat de brandweer niet veilig zou kunnen werken, maakte volgens Kats dat hij 'uit volle overtuiging' de Mobiele Eenheid heeft laten optreden.

Meer berichten