Afbeelding

Een bezige bij van 100 jaar die nog volop puzzelt en danst

Algemeen 521 keer gelezen

Waddinxveen - Ze is geboren toen de Eerste Wereldoorlog net ten einde was en in de Tweede Wereldoorlog is ze getrouwd. In 1944 kreeg ze haar eerste kind, Henk. Vrijdag 14 december vierde ze haar honderdste verjaardag: Grada Heidema-Broekhuizen. Ze kreeg in huize Souburgh burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis op bezoek.

Ze verontschuldigt zich bij haar bezoek voor de kleine woonkamer. "Toen mijn man nog leefde, hadden we een groter huis." De beperkte ruimte wordt benadrukt als naast twee dochters, de burgemeester en een journalist ook nog twee vriendinnen langskomen. Hoe drukker het wordt, hoe stiller de eeuweling lijkt te worden. Dochter Mieneke (65) weet te vertellen dat haar moeder van een sterk geslacht is. De broer van haar moeder leeft nog en is 97 jaar en ook de grootouders van de jarige zijn dik in de negentig geworden. De man van Grada is tien jaar geleden gestorven, hij werd 92 jaar.
De jarige bevestigt dat ze veel heeft zien veranderen in een eeuw tijd. De opkomst van de auto, de eerste televisie, computers. Of ze zelf nog veel met computers te maken heeft gehad? Ze schudt met haar hoofd. "En daar begin ik ook niet meer aan." Dochter Marry (71) weet te vertellen dat ze wel een telefoon heeft, een vaste. "En mijn moeder doet nog met van alles mee. Ze gaat elke week naar de kerk, elke week naar de kapper, ze gaat naar de bingo, doet aan zitdansen en heeft een hele poos geholpen met het schoonmaken en snijden van groente en fruit met de kookclub in Souburgh."
Grada komt oorspronkelijk uit Emmen. Maar toen haar twee zonen en twee dochters allemaal verhuisden naar deze regio en haar man al met pensioen was, verhuisde het stel ook hier naartoe. Of ze makkelijk kon wennen? "Ja, hoor. Ik heb het nog prima naar mijn zin. Ik brei en haak graag en ik ben gek op kruiswoordpuzzels maken. En in Souburgh organiseren ze veel leuke dingen." Mieneke voegt eraan toe: Mijn moeder is een tevreden mens en neemt het leven zoals het geboden wordt." De 100-jarige werd zaterdag 15 december door haar 4 kinderen, 15 kleinkinderen en 23 achterkleinkinderen getrakteerd op een high-tea.