Sinds zijn installatie een half jaar geleden heeft Nieuwenhuis al de nodige incidenten voorbij zien komen.
Sinds zijn installatie een half jaar geleden heeft Nieuwenhuis al de nodige incidenten voorbij zien komen.

Rond de zomer duidelijkheid over grotere politiemacht

Algemeen 172 keer gelezen

Waddinxveen - Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis verwacht dat er rond de zomer meer duidelijkheid komt over een eventuele uitbreiding van de politiemacht in Waddinxveen/Zuidplas. Waddinxveen pleit, met de gemeente Zuidplas, al langere tijd voor ophoging van de sterkte van het korps.

Het team Waddinxeen/Zuidplas heeft een tekort aan wijkagenten. "Dat wordt ook erkend door Den Haag", gaf Nieuwenhuis aan. "Het probleem is echter dat er overal een tekort is. De teams die het grootste tekort hebben, komen als eerste in aanmerking. Het is verdeling van schaarste."
Volgens Nieuwenhuis is versterking van de politie een 'ingewikkelde afweging tussen criminaliteitscijfers en bevolkingsaantallen'. "Ik zeg maar zo: drie jaar geleden hadden we vijfentwintigduizend inwoners en binnenkort schrijven we de achtentwintigduizendste in. De autonome groei van Waddinxveen alleen al rechtvaardigt dat de politiemacht meegroeit." Nieuwenhuis en collega Kats van Zuidplas willen vooral ook meer 'opsporingscapaciteit'. "Natuurlijk is Waddinxveen kleiner dan Den Haag, maar níet anders, in die zin dat ik in het half jaar dat ik hier burgemeester ben, al incidenten voorbij heb zien komen. De frequentie en de aantallen zijn lager, maar hier gebeurt ook van alles: incident Paul Selier, de steekpartij bij de moskee die pas in het nieuws was, dat zijn wel dingen waarbij je hard je capaciteit nodig hebt om daar op te kunnen acteren."
Het college heeft afgelopen week de startnotitie Beleidsplan Veiligheid & Handhaving vastgesteld. Het is de basis voor het te volgen beleid in de periode 2019-2022. Het is de bedoeling dat de samenleving in al haar geledingen wordt betrokken bij de samenstelling van het plan. "Ik wil toe naar een breed gedragen beleidsplan dat duidelijke uitspraken doet over wat wij de komende jaren speerpunten vinden op het gebied van veiligheid en handhaving. Je moet focus hebben om scherp te zijn op meerdere vlakken. Het gaat om fysieke veiligheid, om veiligheid in de openbare ruimte en de aanpak van ondermijnende criminaliteit, zorg en veiligheid. Een breed spectrum waarin we met elkaar zullen moeten 'trechteren'." (Erik van Leeuwen)