Afbeelding

Burgemeester gunt kinderen vieze knieën

Algemeen 472 keer gelezen

Waddinxveen – Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis vindt dat Waddinxveense kinderen 'recht hebben op vieze knieën'. Hij zei dat bij de aankondiging van het college om voor dit jaar 104.000 euro uit te trekken voor de renovatie van zes speelplaatsen.

Het gaat om vijf locaties in de wijk Zuid en Oost, aan de Minervalaan, de Alpherbrink, Overtoom, Spui en het Otto-Erf. Ook de speelplek bij kinderboerderij Dierendal aan het Warnaarplantsoen wordt opgeknapt.

Welke nieuwe speeltoestellen er komen is nog niet duidelijk. "Dat zou het traditionele werk kunnen worden, zoals de wipkip en de schommel, maar ik kan me ook voorstellen dat er wordt gekozen voor modernere toestellen", reageerde burgemeester Nieuwenhuis.
De kinderen uit de buurt hebben volgens hem een grote stem in het kapittel. "In nauw overleg met hen wordt bepaald hoe we de speelplaatsen gaan inrichten. Zij zijn immers de gebruikers."

Nieuwenhuis gaf aan buiten spelen voor kinderen 'hartstikke' belangrijk te vinden. "In Lisse hadden we vroeger een nota die heette 'recht op vieze knieën' en ik vind dat ieder kind ook daadwerkelijk recht heeft op die vieze knieën. Ik zie liever dat kinderen vieze knieën hebben van het buiten spelen dan dat ze vierkante ogen hebben van een hele middag achter de iPad zitten. Dan maar een wasbeurtje extra."

"Ik snap heel goed de aantrekkingskracht van al die apparatuur, maar als je ziet dat het zonnetje weer gaat schijnen, dan denk ik: hop naar buiten", aldus Nieuwenhuis, zelf vader van twee kinderen, van wie de jongste acht jaar is. "Speelplaatsen stimuleren beweging en door die bril moet je dat bekijken. Daarom moeten we goed kijken wat aanslaat en wat niet en moeten we kinderen en ouders erbij betrekken. Wat wel eens lastig is in wijken, is de behoefte. Kijk naar Triangel. Daar wonen nu over het algemeen veel jonge gezinnen met kinderen in de leeftijd van twee tot en met acht jaar. Over een jaar of tien is Triangel vol pubers en die zie ik niet zo heel snel op de wipkip zitten. Het is ook de aansluiting met die behoefte, wat zet je neer en waar. Gevarieerdheid en overleg met de buurt helpt daar dan ook bij." (Erik van Leeuwen)