Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Irene van der Reijken vlak voor de start van de 10 kilometer.</p>

Irene van der Reijken vlak voor de start van de 10 kilometer.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Irene van der Reijken loopt niet, maar toetert

  •   keer gelezen   Sport

ATLETIEK
Waddinxveen – Niet alleen de atleten maakten zondag de blits bij de 52e editie van de Langs de Gouweloop. Irene van der Reijken (28), in augustus nog deelnemer aan de Olympische Spelen in Tokio, schitterde als dé vrouw die alle deelnemers mocht wegtoeteren. “Sportclub Antilope zit in mijn hart.”

Erik van Leeuwen

De in Waddinxveen opgegroeide topatlete, die sinds haar achttiende in Rotterdam woont en uitkomt voor Rotterdam Atletiek, werd door de organisatie gepresenteerd als de grote ster van de natte Langs de Gouweloop. 

“Natuurlijk heb ik meteen ‘ja’ gezegd toen de club mij vroeg om het startsein te geven”, reageerde de student geneeskunde. “Mijn ouders wonen nog steeds in Waddinxveen en mijn moeder is al jaren lid van SC Antilope. Ik heb mijn eerste stappen hier op de atletiekbaan gezet. Het is ook leuk om mijn oude trainers weer te zien. Dat die trainers er nog steeds zijn, zegt alles over Antilope. Het is een leuke en knusse vereniging.”

“Ze had talent, dat zag je al snel”, zei Matt Kaptein, die Van der Reijken trainde toen zij nog een jong meisje was. Antilope is sowieso trots op de middellangeafstandsloopster, die zich specialiseerde op de 3000 meter steeplechase (met hindernissen). “Bij Antilope hebben ze een 300 meter-baan en geen waterbak. Ik was altijd wel gek op horden. Bij Rotterdam Atletiek heb ik mij verder gespecialiseerd”, aldus de Olympische Spelen-ganger. 

Hielblessure
In Tokio liep Van der Reijken met de last van een hielblessure, die haar al sinds juni bezighoudt. Daardoor verscheen ze niet optimaal voorbereid aan de start. Uiteindelijk werd ze negende in haar serie, genoeg om met voldoening terug te kijken op de Spelen. “Ik had een persoonlijk record moeten lopen om door te gaan naar de halve finale. Dat zat er met die blessure niet in. Het is eervol om aan zo’n wereldevenement mee te doen. Er zat geen publiek en ik weet niet hoe dat geweest zou zijn, want ik heb nog niet eerder een groot stadion mogen beleven. Ik heb in 2018 meegedaan aan het EK in Berlijn. Dat was voor corona, maar de series waren in de ochtend. Meer dan een paar honderd man zat er toen niet.”

Van der Reijken zet voor de toekomst weer in op grote toernooien. Een nieuw EK komt eraan, en volgend jaar het WK. “Daarvoor moet ik me wel eerst plaatsen. Voorlopig gaat het erom helemaal fit te worden. Wat dat betreft is hielspoor een lastige blessure. Je moet voorkomen dat het chronisch wordt. Ik pas mijn trainingen aan en word behandeld. Ik heb het gevoel dat er sinds een paar weken schot in zit.”

Status
Ze moest helaas afzeggen voor een lucratieve wedstrijd: de Diamond League in Brussel. “Ik was gevraagd om te ‘hazen’, lopers begeleiden. Een eer, maar het ging niet.” De uitnodiging zegt ook iets over haar groeiende status.

Graag geeft ze daar een gevolg aan: “Ik hoop dit jaar af te studeren. Dan wil ik als basisarts een baan zoeken. Een parttimebaan die ik kan combineren met de atletiek. Ik heb tot nu toe het lopen altijd gecombineerd met een fulltime-studie. Een parttimebaan geeft mij de kans om meer te trainen. Maar, wat nog belangrijker is: om meer rust te nemen.”

Meer berichten