Foto van De Unie uit 1937.
Foto van De Unie uit 1937. Foto aangeleverd door Dick-Jan Thuis

Dit was hotel-restaurant De Unie in vroeger tijden

Historie 1.208 keer gelezen

Waddinxveen - In 1937 zag hotel-restaurant De Unie in Waddinxveen er zo uit. De foto komt uit de collectie van Dick-Jan Thuis die de facebookpagina Waddinxveen parel aan de Gouwe beheert en waar heel veel oude foto's zijn te vinden. Wat er met nu De Unie gaat gebeuren, is nog de vraag. Voorlopig lijkt er aan de buitenkant weinig te veranderen en is het hotel zelfs nog via booking.com te vinden.

De oudste vermelding dateert - volgens C. Verlooij die er in 1997 een artikel over schreef in het kwartaalblad van het Historisch Genootschap Waddinxveen - van het jaar 1683, waarin staat dat Leendert Jansz van de Winden een herberg bezit aan de Waddinxveense hoge brug, waar 'het fortuijn uijthangt met desselfs kaatsbaan en paardenstal'. 

Uit het jaar 1724 stamt een verkoopakte waaruit blijkt dat Arij Slinger voor 4.300 gulden het kookhuijs verkoopt aan Leendert Brugman. In 1759 verkoopt Brugman de herberg weer en in de jaren daarna wisselt de herberg nog enkele keren van eigenaar.

Vanaf 1920 zwaait Wouter Visbach er de scepter en richtte zijn benedenkamers in als woonkamers en op één van de bovenkamers was er gelegenheid tot het schenken van sterke drank. In die tijd wordt de naam Bondshotel De Unie gebezigd. 

In 1934 wordt de Waddinxveense hefbrug gebouwd. Voor de oprit moeten enkele gebouwen wijken, waaronder De Unie. In het herenhuis van Van Lange wordt De Unie na verbouwing voortgezet. Uitbater Paulus Verburgh laat de boel versloffen en uiteindelijk wordt Arie Versloot de opvolger. 

Decennialang bleef het in de familie Versloot. Begin jaren tachtig werd de voormalige onderwijzerswoning gesloopt en is er een complex (aan)gebouwd met tien hotelkamers en een restaurant, dat werd op 7 januari 1984 door de toenmalige burgemeester Van der Linden geopend.