George Baker werd geïntroduceerd door voorzitter Jansen en zong een paar zinnen van zijn hit Oh La Paloma Blanca.
George Baker werd geïntroduceerd door voorzitter Jansen en zong een paar zinnen van zijn hit Oh La Paloma Blanca.

Een dag met een gouden randje

Algemeen 967 keer gelezen

Waddinxveen - Je hebt van die dagen dat het leven een feestje is. Voor veel ouderen en gehandicapten uit Waddinxveen en Boskoop was dat donderdag 1 juni het geval; ze gingen met de boot - gehuurd door de Zonnebloem - een dagje varen op de Kagerplassen. Het vertrek was gepland op donderdagochtend, bij de loswal aan de Nesse in Waddinxveen en na toegezongen en uitgezwaaid te worden door niemand minder dan zanger George Baker, vertrok de boot. Ondergetekende vergat alleen tijdig de boot te verlaten en had prompt ook een dag met een gouden randje.  

Een extra stop onderweg was niet ingepland; met ruim honderd ouderen en gehandicapten is dat ook geen sinecure. En dus zag de auteur zich genoodzaakt een klein uurtje mee te varen alvorens toch afgezet te kunnen worden in het centrum van Alphen. “Het is geen onwil”, legt Erwin Scheers uit. Hij is kapitein en eigenaar van rederij Celjo. “Maar er vaart veel vrachtverkeer achter mij zoals je ziet en dat wil ik voor zijn. Bovendien wil ik eerst een aantal bruggen in Alphen voorbij zijn, alles wordt op elkaar afgestemd.” Hij vaart al 33 jaar. “Ik ben hiermee opgegroeid. Ooit heb ik wel eens wat anders willen gaan doen, maar dat heeft maar zes weken geduurd. Toen ben ik een eigen rederij begonnen. Dit is wat ik leuk vind. Soms vaar ik weken achter elkaar. Regelmatig voor de Zonnebloem, maar ook voor bedrijven of bruiloft- en partijen.” Vooral in de zomer zijn het hoogtijdagen, in de winter is hij grotendeels bezig met onderhoud. De Zonnebloem draagt hij een warm hart toe. Twaalf vrijwilligers van de Zonnebloem verzorgt de groep aan boord goed. Kopje koffie, kruidkoek, een drankje naar keuze: fris, wijn of een advocaatje met slagroom. En ondertussen schuift het landschap vanaf het water voorbij. Lang niet iedereen noteert het. Velen zijn druk in gesprek. Volgens voorzitter Hélene Jansen kijken de meesten hier al maandenlang naar uit. “Al in januari worden we benaderd over de boottrip. Dit doen we eens per jaar.”
Aad Pos (84 jaar) uit Boskoop gaat voor de eerste keer mee. Hij hoopt op een plezierige dag. “Als het zonnetje maar blijft schijnen, en verder wachten we het gewoon af.” De 74-jarige Joke Boom zit een tafel verder. “Ik was helemaal niet van plan om te gaan. Mijn man heeft me overgehaald. Ik moet hier veel te lang stil zitten.” Maar ze geniet toch wel van de regio vanaf het water. “Ik heb jarenlang in Doetinchem gewoond, daar komt mijn kerel vandaan. Maar ik had heimwee.” Dan is het alweer tijd om dag te zeggen. Van de redacteur wordt afscheid genomen alsof ze zelf een attractie is. En zo hangt iedereen zijn eigen slingers op. (door Nicole Lamers)

Prachtige vergezichten vanaf het water.