Voor de Waddinxveense raad is de verduurzaming van de socialewoningvoorraad een geschilpunt. (foto: archief HvH)
Voor de Waddinxveense raad is de verduurzaming van de socialewoningvoorraad een geschilpunt. (foto: archief HvH)

Wethouder: samenwerking met Woonpartners is goed

Algemeen 748 keer gelezen

Waddinxveen – Wethouder Albert Kerssies heeft gezegd dat de onderlinge verstandhouding met Woonpartners Midden-Holland prima is. “De samenwerking verloopt uitstekend, maar soms streven we andere belangen na.”

Dat zei Kerssies in de raadscommissie Maatschappij en Financiën, waarin diverse raadsfracties hun zorgen uitten nadat naar buiten kwam dat er onvrede heerst tussen gemeente en de wooncorporatie. Aanleiding voor die onvrede waren de prestatieafspraken tussen beide partijen. “Er is gecommuniceerd via de pers en dat lijkt mij niet de beste en sjiekste weg”, zei VVD-commissielid Mick Kreefft. “Het werd een welles-nietesverhaal.”

Kerssies gaf aan de zorgen van de raad te begrijpen. “Ik kan iedereen geruststellen. De onderlinge verstandhouding is prima. Het klopt niet dat we alleen maar schriftelijk contact hebben, we hebben regelmatig fysieke formele en informele contacten. De samenwerking is altijd goed geweest, maar we zijn het niet altijd met elkaar eens vanwege belangen die anders zijn.”

Een van de geschilpunten voor de raad is de verduurzaming van de socialewoningvoorraad in Waddinxveen. Woonpartners zou daar onvoldoende werk van maken. CDA-raadslid Frans Schwiebbe vroeg de wethouder of er in 2023 al nieuwe prestatieafspraken voor dat onderdeel gemaakt kunnen worden. Dat was volgens Kerssies niet mogelijk. “We praten wel over 2024.”

Schwiebbe vroeg ook of het mogelijk is om het aantal te bouwen sociale woningen in Triangel te verhogen. “De verkoop van koopwoningen in Triangel stagneert, wellicht kunnen we daardoor wat gaan doen aan de slechts acht procent sociaal.” Volgens Kerssies liggen afspraken over de woonprojecten in Triangel al vast. 

De wethouder zei ook dat het college na de zomer het onderzoek klaar heeft voor extra sociale woningen in de toekomst. De raad had daarom gevraagd. Om die extra sociale woningen mogelijk te maken, zal de gemeente in de buidel moeten tasten, maar dat is het volgens een meerderheid van de raad waard.
(Erik van Leeuwen)