Het spandoek staat op de plek waar de Verlengde Bentwoudlaan moet komen.
Het spandoek staat op de plek waar de Verlengde Bentwoudlaan moet komen. Foto: Het Molenberaad

Actie tegen ‘denderend verkeer’ langs de rand van Waddinxveen

Algemeen

Waddinxveen – Midden in de polder ten westen van Waddinxveen heeft een actiegroep zaterdag 6 februari een felgeel spandoek geplaatst. Het is een protest tegen de nieuwe randweg die daar moet komen.

Myriam Dijck

Een talud en een landbouwaanhanger met gestapelde kratten erop geeft de contouren voor de geplande weg aan. De weg, de Verlengde Bentwoudlaan, moet parallel aan het Noordeinde komen, naast de Eerste Tocht. Het gebied is nu deels landbouwgrond en deels hoort het bij recreatiegebied het Bentwoud.

De protestactie was opgezet door een aantal boeren van het Noordeinde en het Molenberaad, een collectief van belangengroepen dat strijdt voor natuurbehoud rondom Waddinxveen. Zo willen ze voorkomen dat er in de toekomst ‘12.000 tot 17.000 auto’s per dag vlak langs Waddinxveen denderen’. “Men baalt van de plannen”, schreef de groep in een persbericht. “Veel mensen weten wel dat er ergens een weg komt, maar niet precies waar en hoe deze het Bentwoud en de akkers doorsnijdt.” Volgens de boeren zal met de aanleg van de weg de rust in het Bentwoud ver te zoeken zijn.

Boer Hendrik Jan Spruijt, op wiens akker het spandoek staat, vreest voor dramatische effecten van de weg. “Voor de agrariërs hier ligt straks 80 procent van hun land ineens op kilometers afstand. Dan moeten we over de openbare weg met onze vieze machines, trekkers en wagens om onze eigen akkers te bereiken.”

Twee kanten
Het Molenberaad strijdt al jaren tegen de weg, ook bekend onder projectnaam ‘N207-Zuid’. Ze hebben verkeersberekeningen laten uitvoeren die laten zien dat de weg extra verkeer gaat aantrekken. Dit zou de verkeersproblemen in de regio alleen maar verergeren. Hun petitie tegen de Verlengde Bentwoudlaan is te vinden op molenberaad.nl.

In een reactie schreef een inwoner aan de Chopinlaan dat de weg juist ‘bijzonder welkom’ is. Nico Vavier: “Wij zijn blij als de Verlengde Bentwoudlaan eindelijk klaar is en het doorgaande verkeer niet meer dwars door onze mooie woonplaats Waddinxveen hoeft te rijden.” Volgens hem is het er nu druk en onveilig en brengt het verkeer veel uitstoot met zich mee.