Logo hartvanwaddinxveen.nl
De Vijverlaan in Waddinxveen.
De Vijverlaan in Waddinxveen. (Foto: Google Streetview)

Bewoners omloop Vijverlaan roepen gemeente op om herinrichting te herzien

  •   291 keer gelezen

Waddinxveen - Bewoners van de omloop aan de Vijverlaan willen dat de gemeente de herinrichting van de straat herziet. Ze hebben daarom wethouder Kirsten Schippers gevraagd om de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen.

Door Erik van Leeuwen

De bewoners stellen dat er een ‘onwenselijke’ situatie is ontstaan bij de herinrichting van de omloop Vijverlaan, waar de even nummers aan zijn gevestigd. Ze vinden dat de omloop ook éénrichtingsverkeer moet worden, nu dat ook gaat gelden voor de doorgaande weg van de Ieplaan naar de Sniepweg.

“Doordat de omloop tweerichtingsverkeer blijft, wordt de stoep versmald van twee naar één meter. Wij hebben begrepen van de projectleider dat volgens de huidige normen een tweerichtingsweg vier meter breed moet zijn”, aldus Caroline Hertog, woordvoerder van de bewoners. “Om dit te realiseren is er ongeveer één meter van de stoep afgehaald.” 

De smalle stoep zorgt voor allerlei nadelen, vinden de bewoners. “Behalve dat het optisch geen gezicht is, wordt elkaar passeren onmogelijk. Voetgangers met een wandelwagen, rollator, rolstoel dwingen andere voetgangers om op de weg te gaan lopen.” 

Volgens Hertog, die spreekt namens veertig huishoudens, is de charme van de Vijverlaan juist dat deze wijds is opgezet. “Daar hoort een ruime stoep bij en niet een minimale stoep van één meter. Daarnaast zijn op meerdere punten lantaarnpalen geplaatst die de stoep nog extra versmallen en zijn parkeerplaatsen verloren gegaan om ruimte te bieden aan de vier meter brede weg. We hebben inmiddels een anderhalvemetersamenleving die is ingegaan voor de uitvoering van de werkzaamheden. De stoep voldoet hier niet aan.” 

Petitie
De bewoners van de Vijverlaan zeggen door de situatie overvallen te zijn. Ze geven aan niet op de hoogte te zijn geweest van de definitieve tekening van de herinrichting. De projectleider beroept zich op een petitie die door de meerderheid van de Vijverlaan getekend zou zijn. In deze petitie werd opgeroepen om van de hoofdweg van de Vijverlaan eenrichtingsverkeer te maken.

De petitie is ingediend door een groep bewoners, maar die zouden de bewoners van de omloop hierbij niet hebben betrokken en dus heeft de gemeente de petitie ook niet geïnterpreteerd alsof dit ook een wens zou zijn van de bewoners van de omloop.

Wethouder Schippers ziet op dit moment geen reden om de werkzaamheden stil te leggen en de plannen aan te passen. Diverse raadsfracties gaven wel aan de situatie snel intern te bespreken. De wethouder gaat woensdagochtend in gesprek met bewoners. 

“We leggen dan onze grieven op tafel”, zegt Hertog. “Wij begrijpen dat aanpassingen extra geld kosten, maar zoals de situatie nu gaat worden, is voor ons niet wenselijk.”

Meer berichten