In Hoek van Holland werd in 2012 een vergelijkbare tunnelcompostering gebouwd. (foto: Renewi)
In Hoek van Holland werd in 2012 een vergelijkbare tunnelcompostering gebouwd. (foto: Renewi)

Wagro wil eigen stankoverlast inperken: 'Kost miljoenen, maar wij incasseren dat'

Algemeen Afvalbeleid 1.245 keer gelezen

Waddinxveen – Composteringsbedrijf Wagro wil op het eigen terrein aan de Beijerincklaan een hal bouwen om de stankoverlast die het bedrijf veroorzaakt in te perken. Dat zei directeur Linnard Kruiswijk op donderdag 23 januari, tijdens een informatieavond voor inwoners.

Door Myriam Dijck

In 2018 was er een explosie aan geurklachten. Dat jaar waren er in totaal 656 meldingen van stankoverlast die toe te schrijven waren aan Wagro, vergeleken bij 12 meldingen het jaar ervoor. Sindsdien is Wagro in gesprek met de gemeente over de bouw van een soort tunnel over het composteringsterrein.

Kruiswijk: “In de tunnel kan alle stanklucht worden opgevangen. Vervolgens gaat dat door een biofilter. Hierdoor zal je nagenoeg niets meer ruiken, zo absorberend is het. De kosten hiervoor lopen in de miljoenen, maar wij zijn van plan dat te incasseren.”

Misselijk
Een inwoner die aanwezig was bij de informatieavond merkt op dat hij het idee heeft dat de geuroverlast de afgelopen jaren erger is geworden. “In juli en augustus van 2018 was het bijna dagelijks raak, mijn vrouw werd soms zelfs misselijk wakker door de stank.”

Een andere inwoner zegt al 25 jaar in dezelfde straat te wonen, maar ruikt de stank afgelopen jaar veel meer.

De vele klachten van 2018 waren volgens Kruiswijk te wijten aan de extreem droge zomer van dat jaar. Kruiswijk: “Onze meest recente vergunningswijziging was in 2013, dus we nemen de afgelopen jaren niet méér groenafval in. Vorig jaar deden we zelfs een stapje terug en hebben we niet de volle bak geaccepteerd.”

Vorig jaar was er met 429 meldingen een lichte daling in het aantal klachten te zien ten opzichte van 2018.

Dé oplossing
Kruiswijk zegt dat de provincie Zuid-Holland en de omgevingsdienst Midden-Holland (die geurklachten verwerkt en toeziet op stankoverlast) enthousiast zijn over de plannen om een overkapping te bouwen. “We hebben hierover in 2018 al twee keer met wethouder Gezina Atzema gesproken. Het proces duurt, tot onze grote frustratie, wel lang want er spelen veel zaken. Er is enige ‘stroperigheid’ wat betreft het doorlopen van de procedure.”

Hij hoopt voor de zomer dit principeverzoek klaar te hebben. Daarna duurt goedkeuring nog minimaal zes maanden, vanwege inspraaktermijnen. Kruiswijk: “Als we in de zomer van 2021 de eerste paal kunnen slaan, dan zou het proces vanaf nu vlekkeloos moeten verlopen.”

Andere opties, zoals verplaatsen naar een andere locatie, waren niet mogelijk. “Een tunnel is dé oplossing”, meent Kruiswijk.

Gemeente
De gemeente Waddinxveen was niet aanwezig bij de informatieavond, maar een woordvoerder liet desgevraagd weten op de hoogte te zijn van alle plannen. “De bijeenkomst is een initiatief van Wagro en bedoeld voor inwoners van Waddinxveen.”

Wagro (afgeleid van Waddinxveen Groenrecycling) kreeg in 1996 groen licht van de gemeente om op de huidige locatie hun composteerwerkzaamheden te beginnen.

Destijds was er nog geen sprake van de aanleg van de Triangel. Zodra deze woonwijk af is, zullen de dichtstbijzijnde huizen op slechts 500 meter afstand van Wagro liggen. Kruiswijk: “We hebben bezwaar aangetekend tegen de bouw van de Triangel, omdat wij niet wilden dat er zo dicht bij ons terrein een wijk zou worden gebouwd. De bezwaren zijn door de gemeente afgewezen.”

Broeibrand
Jaarlijks verwerkt Wagro 80.000 ton groenafval (bermgras, slootafval en snoeiafval), waarvan de helft wordt verwerkt tot compost. Hierbij, met name wanneer het afval vers is en op momenten dat het wordt omgezet, komt stank vrij.

In augustus 2019 vloog door broei nog één van de composthopen in brand die niet goed was afgedekt.

Deze maand heeft Wagro een vergunningswijziging ingediend bij de provincie om een warmtebeeldcamera te mogen plaatsen, zodat hitteontwikkeling in de gaten kan worden gehouden.