Een WK is hard werken, maar Van Dorp geniet er volop van. (foto: WCF/Celine Stucki)
Een WK is hard werken, maar Van Dorp geniet er volop van. (foto: WCF/Celine Stucki)

Milaan ultiem doel voor Jaap van Dorp

Algemeen 263 keer gelezen

CURLING
Waddinxveen - Jaap van Dorp maakte onlangs deel uit van het Nederlands curlingteam dat op het WK in Zwitserland op de achtste plaats eindigde. De Waddinxvener lijkt met Oranje serieus kans te maken op deelname aan de Olympische Spelen. “Milaan is het ultieme doel.”

Door Erik van Leeuwen

Het leven van Jaap van Dorp (34) is overzichtelijk. Hij werkt in Eindhoven, woont en slaapt in Waddinxveen en staat tussendoor uren op het ijs van het curlingcentrum in Zoetermeer. “Het seizoen is nu ten einde en we bouwen onze uren on-ice training af”, legt hij uit. “Normaal gesproken zijn er vier, vijf ijstrainingen in de week. Dat wordt opgeschroefd in aanloop naar grote toernooien.”
Op zo’n groot toernooi zorgden Van Dorp en zijn teamgenoten van het Nederlandse mannenteam onlangs voor de beste prestatie ooit. Op het WK in Zwitserland werd Oranje knap achtste door overwinningen op sterke landen. Het leverde het team niet alleen een NOC*NSF-status op, waardoor de curlingers nog meer faciliteiten toekomen, maar ook aanzien in Nederland en de rest van de wereld. Oranje telt mee op het internationale podium. “We maken serieus kans op deelname aan het WK”, zegt Van Dorp. “Volgend jaar is het WK in Canada. Dan kunnen we ons plaatsen. Maar er volgt ook een Olympisch Kwalificatietoernooi.”

Met het Nederlands team heeft Van Dorp de afgelopen jaren stappen gezet. “Het is hard werken, want de concurrentie is groot, maar we hebben de aansluiting gevonden. Ik maak nu al dertien jaar deel uit van het team. In al die jaren is de sport steeds professioneler geworden. Je moet fysiek en mentaal fit zijn. Dat betekent dat we vaak in de sportschool zijn, maar ook ondersteuning hebben van een sportpsycholoog. Op een WK of EK speel je vaak twee wedstrijden op een dag. Een wedstrijd duurt gemiddeld tweeënhalf uur. Tussendoor heb je net genoeg tijd om de vorige wedstrijd te analyseren en je voor te bereiden op je nieuwe tegenstander. Als je fysiek en mentaal niet fit bent, kun je het schudden.”

Van Dorp kwam tweeënhalf jaar geleden naar Waddinxveen met zijn Hongaarse vrouw, die ook actief is in de curlingtop. “We wilden niet te ver weg van Zoetermeer wonen, want daar is de enige curlingbaan waar je kunt trainen. Het zou voor de ontwikkeling van de sport geweldig zijn als er op meer plekken in Nederland een curlingcentrum komt en daardoor het aantal beoefenaars toeneemt.”
Aandacht voor de sport zal daarbij zeker helpen en een mooier visitekaartje dan meedoen aan de Olympische Spelen is er dan niet, denkt Van Dorp. “We werken met het team toe naar Milaan, waar de Olympische Spelen in 2026 zijn. Voor ons is dat het ultieme doel.” Van Dorp kan zich, met meer dan veertien grote toernooien in de achterzak, voorstellen dat Milaan zijn eindstation is. “Ik ben dan 36 jaar. Het zou een geweldig slot zijn van mijn curlingcarrière.”
Maar ook zonder Spelen op zijn cv heeft hij een mooie loopbaan aan de top. “Zo’n WK in Zwitserland is hard werken en zwaar, maar genieten doe ik zeker. Alle wedstrijden was de zaal vol. Dat is elke keer weer fantastisch om mee te maken.”