Bouwontwikkelingen in Triangel. (foto: archief Hart van Holland)
Bouwontwikkelingen in Triangel. (foto: archief Hart van Holland)

In zeven jaar tijd ruim 3500 woningen erbij, is de planning

Algemeen 1.390 keer gelezen

Waddinxveen - Waddinxveen bouwt tot het jaar 2032 bij elkaar 3545 woningen. Dat blijkt uit het uitvoeringsprogramma van de woonzorgvisie voor de gemeente. Daarin staan alle plannen op een rijtje.

De grootste projecten zijn Triangel (laatste fases) en de nieuwe woonwijk Noordkade. Voor Triangel gaat het nog om 852 woningen. Dit jaar worden 319 woningen opgeleverd, in 2025, 2026 en 2027 gaat het respectievelijk om 194, 185 en 129 woningen. De laatste 25 woningen staan gepland voor 2028. Aan de Noordkade zijn in totaal 1470 woningen gepland. Dit jaar had de bouw van de eerste woningen moeten beginnen, maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat dit gaat gebeuren. Voordat er sowieso gebouwd mag gaan worden, moet Waddinxveen een goede verkeersontsluiting hebben geregeld, is de provincie van mening.

Dat de sociale woningbouw er al jaren bekaaid afkomt, blijkt ook uit de cijfers. Het aandeel sociale woningbouw is gezakt naar 22 procent. “We kachelen inderdaad achteruit”, zei wethouder Albert Kerssies na vragen van PvdA/GroenLinks-raadslid Jitse Macdaniel. Volgens Kerssies heeft de terugloop in percentage te maken met de groei van Waddinxveen en de periode waarin sociale woningbouw (nog) niet was geborgd. “De woningbouwprogramma’s van bestaande projecten zoals in Triangel, liggen vast. Bij de nieuwste nieuwbouwprojecten houden we vast aan de percentages uit de woonzorgvisie voor sociale woningbouw, middenhuur en betaalbare koop”, aldus de wethouder. Dat betekent dat er aan de Noordkade 442 sociale huurwoningen komen en dat er ook een kleine honderdtachtig woningen in de middenhuur worden gebouwd. Kopers met een kleine beurs komen in aanmerking voor woningen onder de 355.000 euro. Met de huidige bouwplannen zal Waddinxveen rond het jaar 2030 de veertigduizend bewoners hebben bereikt. Sommige partijen denken meer of minder. “Wij hebben de neiging om dit aantal naar beneden bij te stellen, omdat wij niet geloven dat de Noordkade in 2031 al volledig gerealiseerd is”, aldus CDA-raadslid Frans Schwiebbe. (Erik van Leeuwen)