Leen van Steensel (vijfde van rechts) met zijn eerste voetbalklas. (tekst: Erik van Leeuwen/foto: archief HvH)
Leen van Steensel (vijfde van rechts) met zijn eerste voetbalklas. (tekst: Erik van Leeuwen/foto: archief HvH)

Van Steensel in de race voor trainersprijs

Sport 548 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen - Leen van Steensel maakt opnieuw kans gekozen te worden als beste trainer van het district West II van de KNVB. De Waddinxvener, als trainer werkzaam bij derdedivisionist Barendrecht, is voor het tweede jaar op rij genomineerd.

Van Steensel (40), die voor Barendrecht het Goudse Jodan Boys trainde, zegt het een eer te vinden dat hij opnieuw is genomineerd. “Het is een erkenning van je werk. In de verklaring waarom ik ben genomineerd stond dat ik leuk en aanvallend voetbal speel met Barendrecht en dat ik dat ook heb gedaan met Jodan Boys.” In West II zijn drie trainers genomineerd voor de award van de VVON, de vereniging van oefenmeesters Nederland. Naast Van Steensel zijn dat Spijkenisse-trainer Peter Wubben en Thomas Duivenvoorden van Quick Boys. Duivenvoorden was net als Van Steensel vorig jaar ook genomineerd. De titel ging vorig jaar naar Anthony Correira, die met Katwijk kampioen van de tweede divisie werd. “De nominatie zegt mij meer dan de uitverkiezing”, reageert Van Steensel. “De winnaar wordt bepaald door de leden van de VVON. Met dat systeem gaat het er vooral om hoeveel andere trainers je kent. Ik hecht meer waarde aan de nominatie. Genomineerd zijn is voor mij goud, de uitverkiezing tot winnaar is zilver.”
De bekendmaking van de zes beste amateurtrainers van Nederland - er zijn zes districten, is vrijdag 10 mei in Zwolle. “Uiteraard ga ik erheen”, zegt Van Steensel.

Een eventuele uitverkiezing zou hij met alle liefde inwisselen voor promotie naar de tweede divisie. Met Barendrecht is de Waddinxvener in een felle titelstrijd verwikkeld met Stedoco. “We hebben met nog vier wedstrijden te spelen hetzelfde aantal punten. Je voelt dat de spanning stijgt. Vorig weekeinde verloor Stedoco, waarna wij drie punten uitliepen. We verloren echter bij Unitas, één van de laagvliegers.”
“Onze programma’s zijn ongeveer gelijkwaardig. We spelen allebei nog tegen Kloetinge en TOGB. We staan niet alleen in punten gelijk, ook op doelsaldo. Voor mij is de tweede divisie het ultieme doel als trainer, het is het hoogste amateurniveau.”
Van Steensel is bezig aan zijn tweede seizoen op sportpark De Bongerd. Na zijn eerste seizoen verjongde hij de selectie drastisch. “Er moest verjonging plaatsvinden om mee te gaan doen voor promotie naar de tweede divisie. De gemiddelde leeftijd is gezakt van rond de 30 in de richting van 24, 25 jaar. Veel jonge spelers, ook die bij Barendrecht zelf zijn opgeleid, hebben hun debuut gemaakt. Ik maak sowieso graag gebruik van spelers uit de regio. In de regio Rijnmond loopt genoeg talent.”

Er is Van Steensel veel aan gelegen om met Barendrecht te promoveren, al is het alleen maar om de door hem zo verfoeide derde divisie uit te komen. “In deze afdeling zitten vooral zondagclubs en dat betekent dat we als zaterdagclub dertien keer op zaterdagavond om zes uur ‘s avonds uit spelen. Er zit dan amper publiek. Alleen de KNVB vindt deze opzet leuk, wij niet.”
Van Steensel heeft in Waddinxveen, bij ASW, een eigen voetbalschool. “Dat loopt als een trein. We krijgen steeds meer aanmeldingen. Deze week hebben we vanwege de vakantie drie voetbaldagen. Dat is geweldig om te organiseren.”