De eerste voetbalklas van Leen van Steensel en Levi Schwiebbe.
De eerste voetbalklas van Leen van Steensel en Levi Schwiebbe.

Een voetbalschool met opdrachten voor thuis

Sport 1.636 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen - Ze maakten furore in het Nederlandse profvoetbal, nu zijn Waddinxveners Leen van Steensel en Levi Schwiebbe terug op de plek waar het voor hen ooit begon. Met LS Voetbalacademie willen ze jonge voetballers een nog betere basistechniek bijbrengen.

Een voetbalschool met huiswerk. Als de zeventien voetballertjes klaar zijn met hun training op het hoofdveld van ASW op sportpark De Sniep roepen trainers Van Steensel, Schwiebbe en Dave van Delft de pupillen nog even bij zich. Er wacht immers een opdracht voor thuis. “Laat jullie ouders de opdracht maar filmen”, zegt Van Steensel, terwijl Schwiebbe de technische uitvoering van de opdracht aan de spelertjes laat zien. “Ze hebben allemaal een klein balletje gekregen”, zegt Van Steensel later in de kantine “Dat heb ik niet zelf bedacht, maar afgekeken bij Sparta toen ik daar werkte.”

Dat de voetbalacademie van de voormalige profspelers bij ASW is neergestreken is niet toevallig. Van Steensel is sinds een paar maanden kantinebeheerder bij de club. “We kenden elkaar wel, maar kwamen niet bij elkaar op de koffie”, vertelt Van Steensel (38) over de samenwerking met Schwiebbe. “We hebben allebei in Waddinxveen onze roots. Wij hebben een mooie carrière gehad en we willen nu iets terugdoen.”

Van Steensel voetbalde bij Be Fair en speelde vervolgens betaald voetbal bij onder andere FC Utrecht en Excelsior. Ook was hij actief voor het Duitse FC Carl Zeiss Jena. Schwiebbe speelde één jaar in de jeugd bij WSE en werd toen weggeplukt door ADO Den Haag, waar hij zijn jeugdopleiding genoot en later in het eerste elftal speelde. Ook voetbalde hij voor FC Haarlem, AGOVV, FC Volendam en Helmond Sport.
Schwiebbe (36) bouwde af bij Scheveningen en stopte anderhalf seizoen geleden. Inmiddels werkt hij hard aan een trainersloopbaan. Bij ADO is hij momenteel trainer van de onder achttien jaar. “Mijn ambitie is zo ver mogelijk te komen. Uiteraard wil ik een keer hoofdtrainer worden in het betaalde voetbal, maar zo ver is het nog niet. Een logisch volgende stap is dat ik trainer van de onder negentien of Jong ADO word. Ik ben momenteel mijn Trainerscoach-A aan het afronden.”
Na het ontslag van trainer Dirk Kuijt bij ADO was het even wachten op de nieuwe trainer, Dick Advocaat. In die tussenperiode trainde Schwiebbe de A-selectie. “Ik heb daarna een paar weken meegelopen als assistent van Dick. Een mooie man is dat.”

Van Steensel heeft intussen ook een loopbaan als trainer opgebouwd. Hij was enkele jaren hoofdtrainer van het Goudse Jodan Boys, een functie die hij combineerde met die van teammanager van Sparta. Sinds dit seizoen traint hij derdedivisionist Barendrecht. “We zijn nog volop in de race voor de prijzen. Barendrecht heeft vrijwel altijd op het hoogste amateurniveau gespeeld, maar is een paar jaar geleden gedegradeerd. Ook daarna ging het niet echt goed. Dit is het eerste jaar dat Barendrecht weer bovenin meedraait.” Zijn contract werd al in november met een jaar verlengd. “Ik heb het prima naar mijn zin.” De oud-verdediger heeft echter ook besloten zijn UEFA-Pro niet te gaan halen. “Ik zie mezelf geen hoofdtrainer worden van een eredivisieclub. Daarom heb ik voor dit traject gekozen, ik wil iets neerzetten bij ASW en daar past een voetbalschool mooi bij.”

Eerder dit jaar hadden Schwiebbe en Van Steensel, die assistentie krijgen van Waddinxvener Dave van Delft die bij Excelsior Maassluis speelt, een kennismakingsdag met hun LS Voetbal Academie. “Er kwamen honderdveertig kinderen op af. Dat was wel even schrikken”, aldus Schwiebbe.
Een paar weken geleden begon hun school met de reguliere training. Vooralsnog wordt op vrijdag één uur getraind, van vijf tot zes uur ’s middags. “We hebben nu zeventien, achttien kinderen lopen. Wij willen kwaliteit leveren en dat lukt niet als je maar één trainer hebt op twintig kinderen.”

De baas worden over de bal, goed voetenwerk. Volgens Schwiebbe en Van Steensel is dat de basis. “Het gaat in voetbal primair om een goede techniek. Wij hadden dat en als daar jong aandacht voor is, neem je dat je hele voetballeven mee.” Schwiebbe: “We willen als voetbalschool groeien, maar wel geleidelijk. Dit is daarvoor een perfecte locatie. We hoeven niet zo nodig een tweede locatie.”
In samenwerking met ASW wordt op 1, 2 en 3 mei de LS Voetbalacademie Voetbaldagen georganiseerd. (Erik van Leeuwen)