Albert Grooten, fractievoorzitter van D66 Waddinxveen.
Albert Grooten, fractievoorzitter van D66 Waddinxveen.

Fractievoorzitter Albert Grooten (D66) verdwijnt na verkiezingen in 2022 van toneel

Politiek 254 keer gelezen

Waddinxveen - Albert Grooten, jarenlang het gezicht van D66 in Waddinxveen, keert na de verkiezingen in maart volgend jaar niet meer terug in de gemeenteraad. Hij heeft besloten om zich niet kandidaat te stellen. “Het is tijd voor nieuw leiderschap.”

Door Erik van Leeuwen

Grooten is sinds 2010 actief als fractievoorzitter van D66. Daarvoor was hij van 1996 tot 2006 fractievertegenwoordiger en commissielid. “Ik word binnenkort 69 jaar en daarnaast hikte ik tegen de 12 jaar-regeling aan die bij D66 geldt. Ik had ontheffing kunnen aanvragen, maar dit is een mooi moment om afscheid te nemen. Ook al omdat we de afgelopen periode veel nieuwe, enthousiaste mensen in de fractie en in de partij hebben mogen verwelkomen.”

Onder Grooten werd D66 in Waddinxveen van een bescheiden partij tot een partij die er toedeed. Dat kwam tot uiting in het aantal raadszetels. “Toen ik begon hadden we er één. Dat werden er twee en via een lijstverbinding vier. Nu hebben we er drie en hopelijk komt daar bij de komende verkiezingen eentje bij. Er zijn ook nog twee nieuwe zetels te verdelen, want de Waddinxveense gemeenteraad gaat van 21 naar 23.”

Grooten staat te boek als een echte liberaal. Hij schuwt het debat niet en valt op door zijn duidelijke en scherpe manier van communiceren. “In Waddinxveen is lang een dominantie geweest van de christelijke partijen. Wij stonden en staan duidelijk voor een ander geluid.” 

Open op zondag
Grooten liep voorop in de strijd om de winkelopenstelling op zondag. “In 2014 zaten we aan tafel met de PCW om een coalitie te vormen. Dat ging toen niet door omdat de PCW op het punt van winkelopenstelling nul millimeter wilde meebuigen.”

In 2018 was Grooten één van de initiatiefnemers van een coalitie zonder historische inbreng van één van de christelijke partijen. Het motorblok van D66, VVD, Weerbaar Waddinxveen en PvdA/GroenLinks haalde de eindstreep echter niet. In september vorig jaar werd een crisis rond wethouder Martin Kraaijestein de coalitie fataal.

Rustig uitbuiken totdat zijn tijd erop zit in de raad, gaat Grooten niet doen. “Zo zit ik niet in elkaar. Ik zit nog vol energie. Er is genoeg te doen”, wijst hij op onder andere de ontwikkelingen rond de school in Triangel en het tekort aan klaslokalen. 

Grooten verdwijnt na maart 2022 van het toneel, hij blijft voor D66 wel actief achter de schermen. Wie lijsttrekker wordt van de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt eind juni bekend. D66 houdt binnenkort interne verkiezingen.