Elise Eekhout in haar atelier aan de Heggewinde in Waddinxveen.
Elise Eekhout in haar atelier aan de Heggewinde in Waddinxveen. Foto: Nicole Lamers

Lokale kunst voedt componist uit NYC

Cultuur 972 keer gelezen

Waddinxveen - Of ze heeft hele goede connecties, haar werk valt op of ze doet iets anders heel goed; de 45-jarige Elise Eekhout timmert als kunstenaar met een atelier in de voormalige Bethelschool aan de Heggewinde in Waddinxveen aardig aan de weg en weet zelfs in het buitenland op te vallen.

Nicole Lamers 

“Connecties kunnen het niet zijn, ik ben uit het niets begonnen en zit pas sinds kort in de kunstwereld. Ik had wel al snel door dat je elke dag iets moet posten op social media. Ik heb tien maanden lang verteld over mijn schilderijen, waarom ik iets deed en wat mijn inspiratie was”. Het viel zeker op. Een kunstcurator uit India ontdekte haar via Instagram en onlangs heeft ze een pianist/componist uit New York weten te inspireren. 

Maar eerst over Eekhout zelf. Voordat ze in 2020 de professionele kunstwereld betrad, was ze al meer dan 20 jaar grafisch ontwerper. Ze startte haar eigen ontwerpbureau tijdens haar studie aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Aan het begin van de coronatijd besloot Eekhout haar passie te volgen en professioneel kunstenaar te worden. Het legde haar geen windeieren. Ze wist zichzelf, mede door een gelikte website en activiteiten via onder andere social media, goed in de ‘picture’ te werken.

Door de kunstcurator uit India maakte ze al een jaar na haar start als zelfstandig kunstenaar een doorbraak met diverse exposities in India. Vlak daarna trok ze de aandacht van Singulart, een online gallery gevestigd in Parijs. Eekhout’s solo-expositie in Spijkenisse moest, helaas voor haar, worden uitgesteld wegens corona, maar nu is haar kunst opgemerkt door Margin Alexander, een in New York City gevestigde componist en pianist. 

Concert
Het werk van Eekhout intrigeerde hem dusdanig dat hij haar wil gebruiken als inspiratiebron voor zijn eerstvolgende concert op 21 december; ‘December, a Blank Canvas to my Piano’.

Alexander is een componist en pianist die inmiddels veel concerten op zijn naam heeft staan, filmmuziek maakt, wereldberoemde artiesten begeleidt en recitals houdt over de hele wereld. Zijn werk wordt zowel digitaal als live gedeeld. De componist heeft kunstenaars van over de hele wereld uitgenodigd om deel uit te maken van zijn muziektentoonstelling. 

Onder leiding van zijn Shape & Color Synesthesia zal hij vanuit New York een tiental originele stukken ten gehore brengen, geïnspireerd op persoonlijk geselecteerde kunstwerken. Het schilderij van de Nederlandse Elise Eekhout is er daar dus één van.

Het virtuele concert wordt live gestreamd in HD vanuit New York, zodat het vanuit elke hoek van de wereld is te bekijken. De kunstwerken worden op een scherm geprojecteerd terwijl de componist de kunstenaar en het kunstwerk introduceert en vervolgens de originele muziek uitvoert die aan elk kunstwerk is gewijd. Tickets zijn verkrijgbaar via Eventbride.com. Het evenement vind plaats op 21 december en duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Boeken
Dat haar schilderijen opvallen bij anderen, maakt Eekhout uiteraard blij. Al haar schilderijen zijn kleurrijk en beplakt met letters van bladmetaal. “Voor mij is elk schilderij verbonden aan een boek. Ik lees ontzettend graag en word tijdens het lezen geïnspireerd.”

Ze wijst naar een schilderij waar een grote rode stip op staat met Japanse tekens erop, te zien als je dichterbij staat. “Dit werk is geïnspireerd op Bezonken Rood van Jeroen Brouwers. Ik pak een fragment uit een boek en verwerk dit met een soort kroontjespen met lijm en schrijf het fragment over dat me bijvoorbeeld erg heeft geraakt. Vervolgens wordt het na zoveel uur met bladmetaal bedekt en haal ik met een kwast alles weg wat niet blijft plakken. Een intensief karweitje, absoluut.” 

Bij verkoop van een schilderij zegt ze nooit op welk boek of welke tekst het is gebaseerd. “Ik vind het juist leuk als mensen er hun eigen verhaal van maken.”