Het huidige bestuur van Vrouwen van Nu, afdeling Waddinxveen met in het midden Corry de Jong.
Het huidige bestuur van Vrouwen van Nu, afdeling Waddinxveen met in het midden Corry de Jong. Vrouwen van Nu

Corry de Jong: ‘De wereld een stukje leuker maken’

Algemeen 528 keer gelezen

Waddinxveen - Op Internationale Vrouwendag op 8 maart staan de sociale, economische en politieke prestaties van vrouwen centraal. De landelijke vereniging Vrouwen van Nu heeft als doel om met de kracht van vrouwen de leefomgeving te versterken. Met 22.000 leden verdeeld over 315 verschillende afdelingen in heel Nederland, is de vereniging overal goed vertegenwoordigd. Voorzitter van Waddinxveen Corry de Jong: “We willen de wereld een stukje leuker maken.”

Door Robbert Roos

De Waddinxveense afdeling van Vrouwen van Nu, opgericht in 1934 door F.T. van der Torren-Veendorp, is de oudste van Zuid-Holland. “In oktober bestaan we 90 jaar”, vertelt De Jong. Samen met Ria Spelt, Gerda Bekkers, Linda Scholten en Ricky van Weezel vormt ze het bestuur. “We komen een keer per maand op woensdagmiddag samen in Cultuurhuys De Kroon. Deze locatie heeft een chique uitstraling, is gemakkelijk te bereiken en we hebben er goede faciliteiten op het gebied van beeld en geluid zodat we niet alleen lekker creatief bezig kunnen zijn, maar ook een mooie film over vrouwen in moeilijke situaties met elkaar kunnen kijken.”

Schooltandverzorging en glasbak
De meeste vrouwenbewegingen zijn ooit ontstaan uit onvrede. “De Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen/Vrouwen van Nu, had oorspronkelijk als doel om de culturele, maatschappelijke, hygiënische en economische omstandigheden van plattelandsvrouwen- en meisjes te verbeteren”, vertelt De Jong over het ontstaan. Daarnaast streefde de verenging naar beter vakonderwijs voor deze groep vrouwen. De NBvP/Vrouwen van Nu stond aan de wieg van schooltandverzorging en de glasbak, maar maakte zich ook sterk voor meer onderzoek naar baarmoederhalskanker.

Ook kwam er een Vrouwen Advies Commissie (VAC) die een stem had bij het bouwen van woningen. Later draaide het meer om scholing en training, emancipatie, het stimuleren van recreatie en deelname aan de politiek zodat vrouwen zich optimaal zouden kunnen ontplooien.

Tegenwoordig zorgen de vrouwen ervoor dat ze bij de tijd blijven en doen ze regelmatig leuke dingen met elkaar. Zo zijn er binnen de vereniging verschillende clubs waarin je samen kunt lezen, eten, een bedrijf of een theater bezoeken, zijn er verdiepingsmiddagen met sprekers en bezoeken de leden locaties. Zo ging een aantal vrouwen op bezoek bij wethouder Leferink en kregen ze een rondleiding in het gemeentehuis.

Kerngezond
“We zijn tegenwoordig vooral een gezelligheidsvereniging”, vertellen De Jong en Van Weezel enthousiast. “Met 96 leden zijn we nog steeds kerngezond en we hebben weinig opzeggingen.” Om er direct aan toe te voegen: “Al gaat de leeftijd van onze leden wel steeds verder omhoog.” De vrouwen die nu nog lid worden, zijn al wat ouder en soms afkomstig van vrouwenverenigingen uit de regio die stoppen. “Mijn dochter zal geen lid worden”, weet De Jong nu al. “Zij heeft een ander leven dan de plattelandsvrouwen van vroeger en beschikt bovendien over een breed, zakelijk netwerk waarop zij terug kan vallen.”

Al zullen verenigingen als Vrouwen van Nu op den duur verdwijnen, toch blijven De Jong, Van Weezel en de andere vrouwen zich onverminderd inzetten met diverse activiteiten voor de Waddinxveense afdeling. “Zo blijven we allemaal op de hoogte van wat er speelt, en maken we met elkaar de wereld een beetje leuker”, aldus De Jong. Meer informatie over de vereniging of de activiteiten, kijk op: https://vrouwenvannu.nl/afdeling/waddinxveen