Ben Balm voert niet alleen gesprekken met bellers, maar begeleidt ook nieuweLuisterlijn-vrijwilligers en werkt als acteur mee aan hun opleiding.
Ben Balm voert niet alleen gesprekken met bellers, maar begeleidt ook nieuweLuisterlijn-vrijwilligers en werkt als acteur mee aan hun opleiding. Judith Rikken
Wij vieren kerst, zij staan op de werkvloer

‘In de nacht slaat de wanhoop toe’

Algemeen 865 keer gelezen

‘In nacht slaat wanhoop toe’

Voor Nieuwerkerker Ben Balm (75) is de werkvloer op tweede kerstdag zijn eigen huis; zijn ‘gereedschappen’ de telefoon, inlevingsvermogen en een luisterend oor. Voor het zesde jaar op rij besteedt Balm met Kerstmis een dagdeel aan De Luisterlijn.

Toen de oud-basisschooldirecteur op zijn zeventigste stopte met werken en na een interne opleiding als Luisterlijnvrijwilliger aan de slag ging, merkte hij dat dit andere koek was. “Mijn leven heeft altijd bestaan uit praten, nu zit ik vooral te luisteren. Ik moest ook even de knop omzetten van vertellen hoe het moet, naar mensen al pratend zelf tot inzichten laten komen. Regelmatig zeggen bellers: ik belde met een vraag, maar nu ik even van me af heb gepraat, weet ik zelf de oplossing.”

Soms bellen mensen de lijn alleen om even menselijk contact te hebben. “Eenzaamheid is een heet hangijzer, onder ouderen, maar ook jongeren. Je komt erachter dat mensen het praatje met jou echt nodig hebben, omdat ze met niemand anders kunnen praten; je bent de kurk waar ze op drijven.” Een keer per week zit Balm vier uur achter elkaar aan de telefoon. “Wel met een pauze tussendoor, hoor. Na twee uur heb ik meestal een dipje.” Maandelijks heeft hij nachtdienst. “Meestal van 23.00 tot 3.00 uur, dat gaat prima. De gesprekken zijn wel anders; ‘s nachts kunnen mensen zo wanhopig zijn.” Nadat Balm 26 december zijn ‘hartstikke mooie werk’ weer gedaan heeft, maakt hij zich op voor kerst met kinderen en kleinkinderen.