De wethouder knipt onder toeziend oog van secretaris Van Hoven het lintje door. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
De wethouder knipt onder toeziend oog van secretaris Van Hoven het lintje door. (tekst en foto: Erik van Leeuwen) Erik van Leeuwen

Be Fair kan weer even vooruit

Algemeen 533 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Het nieuwe hoofdveld van Be Fair is zaterdag 17 september officieel geopend. Voor de bekerwedstrijd van de hoofdmacht tegen het Boskoopse Floreant (uitslag 0-2) knipte wethouder sport Brigitte Leferink de weg naar het nieuwe kunstgrasveld open.

Het veld was al eerder in gebruik genomen, want twee weken geleden was de derby tussen Be Fair 1 en ASW 1 de eerste wedstrijd op het kunstgras. Het is voor het eerst dat Be Fair afscheid neemt van natuurgras op het hoofdveld. Tegelijkertijd met de aanleg van het nieuwe hoofdveld werden veld 3 en 4, die al van kunstgras waren, voorzien van een nieuwe toplaag. “Veld 3 en 4 zaten al in de onderhoudsplanning”, zei secretaris Cees van Hoven zaterdag. “Met het vervangen van gras voor kunstgras op veld 1 vergroten we onze trainings- en wedstrijdcapaciteit.” En dat is hard nodig, want Be Fair is de afgelopen jaren stevig gegroeid. Het huidige ledental ligt rond de dertienhonderd. “Vooral bij de jongste jeugd is en blijft de aanwas groot”, zei Van Hoven. “We zitten bomvol met trainingen en wedstrijden op zaterdag. Door een extra kunstgrasveld neemt de bespeelbaarheid toe.” Volgens wethouder Brigitte Leferink kunnen er op kunstgrasvelden vijf keer zo veel meer wedstrijden worden gespeeld. “Be Fair had grote behoefte aan dit veld.” Van Hoven stelt dat zijn club weer even vooruit kan, met nadruk op ‘even’. “Aangezien we blijven groeien zullen onze huidige aantal velden in de nabije toekomst niet voldoende zijn. Uit behoeftenonderzoek van de KNVB kwam dat we eigenlijk al zes velden hadden moeten hebben.” Van Hoven wilde het zaterdag liever niet over die vraag hebben. “Ik wil niet de indruk wekken dat we ondankbaar zijn en dat we een soort Rupsje Nooitgenoeg zijn. We zijn heel blij met dit veld en de gemeente en de gemeenteraad ook ontzettend dankbaar dat het veld financieel haalbaar is geworden. Dit veld is gekomen vanwege de huidige behoeften en niet vanwege de toekomstige behoeften”, reageerde de wethouder, die aangaf dat het nieuwe kunstgrasveld van een miljoen euro ‘gevoelig’ lag in de raad. “We zijn bezig met een onderzoek naar de voorzieningen die nodig zijn bij de groei van Waddinxveen. Daar horen uiteraard ook de sportvoorzieningen bij. Be Fair wacht dat onderzoek rustig af”, zei Van Hoven. Hij maakte duidelijk dat zijn club ook niet eindeloos wil groeien. “Er is een grens aan. Nog tweehonderd leden erbij is wel de limiet. Vijftienhonderd leden verwachten we organisatorisch en qua vrijwilligers nog te kunnen behappen.” Ruimte vinden voor uitbreiding is ook een dingetje. Rondom sportpark ‘t Suyt staan ontwikkelingen op stapel. Fase twee van de naastgelegen woonwijk wordt gebouwd en er komt op korte afstand een weg. Een optie is om de twee resterende grasvelden om te zetten in kunstgras, waardoor de capaciteit omhoog gaat. De wethouder wilde niet op de zaken vooruit lopen en wacht het voorzieningenonderzoek eerst af. Be Fair denkt dat uitbreiding onvermijdelijk zal zijn. “Onze laatste wedstrijden beginnen nu al om kwart over vijf op zaterdag. Nog een speelronde erbij kan niet meer. We kunnen het qua vrijwilligers nog behappen, maar veel rek is er niet. De kantine is nu open tot acht uur op zaterdag, meer zit er niet in.”