De voormalige schoolmeesterswoning. (Foto: beeldenbank Historisch Genootschap Waddinxveen)
De voormalige schoolmeesterswoning. (Foto: beeldenbank Historisch Genootschap Waddinxveen)

Oranjelaan 1 krijgt schildje gemeentelijk monument

Algemeen 703 keer gelezen

Waddinxveen - Op de zogenoemde onderwijzerswoning naast de voormalige Koning Willem-Alexanderschool aan Oranjestraat 1 prijkt straks een monumentenschildje aan de gevel. Althans, dat ziet het college van burgemeester en wethouders wel zitten. 

Het naastgelegen schoolgebouw is al een beschermd monument, ontworpen door architect Piet Stuurman. In 1922 werd deze school door ‘De Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs’ gebouwd. In de jaren 60 kreeg de school een nieuwe naam: de Prins Willem-Alexanderschool (later de Koning Willem-Alexanderschool) die inmiddels alweer een poos geleden is verhuisd naar een nieuw schoolgebouw aan de Willem de Zwijgerlaan.

Vrijwillig
Sinds 25 december 2019 is de Erfgoedverordening Waddinxveen van kracht. Met deze verordening kan het college gemeentelijke monumenten aanwijzen. Het aanwijzen van een gemeentelijk monument heeft als doel waardevolle objecten juridisch te beschermen. Maar het kan alleen worden aangewezen als gemeentelijk monument als de eigenaar er vrijwillig mee akkoord gaat.
Procedure
Daarnaast is voor het daadwerkelijk aanwijzen van een gemeentelijk monument een positief advies van de Commissie Omgevingskwaliteit Waddinxveen en een positief collegebesluit nodig. Met het voorstel dat er nu ligt, wordt hierin tegemoetgekomen. Het voornemen om Oranjelaan 1 aan te wijzen is de volgende stap in de procedure. Na de bekendmaking ligt het voornemen zes weken ter inzage. In die periode kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen. Na die termijn neemt het college een definitief besluit.

De onderwijzerswoning is gelijktijdig gebouwd met de school, omstreeks 1922, en vormt samen met de school beeldbepalende bebouwing aan het eind van de Oranjelaan. In Waddinxveen staan 33 gemeentelijke monumenten geregistreerd en 6 Rijksmonumenten.