Afbeelding
Bart Jansen

Eerste centrale vuurwerkshow bij ASW

Algemeen 1.920 keer gelezen

Waddinxveen – Voetbalvereniging ASW is het decor van de centrale vuurwerkshow die twee Waddinxveners willen organiseren bij de komende nieuwjaarsviering. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het voorstel voor een gemeentelijke bijdrage van ruim zeventienduizend euro.

Door Erik van Leeuwen

Vijf raadsfracties hebben het licht inmiddels op groen gezet. PCW, met zeven zetels de grootste partij in de raad, heeft nog wel twijfels en zei afgelopen week dat het de beraadslagingen tijdens de gemeenteraad afwacht voordat de partij een definitief besluit neemt.

“Er leven in onze fractie verschillende opvattingen”, zei woordvoerder Bert Waterman. “Dat gaat van een goed idee met oog op de saamhorigheid tot het juist verhogen van vuurwerkoverlast. Wij zijn er niet van overtuigd dat een centrale vuurwerkshow zorgt voor minder overlast. We zijn juist bang voor een plus. In Haarlem zijn ze met de vuurwerkshow gestopt en in Zoetermeer hadden ze ook minder goede ervaringen.”

Het college hoopt dat het organiseren van de show ervoor zorgt dat minder inwoners zelf vuurwerk gaan afsteken. “Of dat gaat lukken weten we natuurlijk niet, maar we hebben wel de hoop”, zei wethouder Brigitte Leferink. “We hadden kunnen wachten tot er een algeheel vuurwerkverbod is. Aan de andere kant: nu is er een positieve insteek. Bij een vuurwerkverbod organiseer je een show omdat er een verbod is.”

Waddinxveners Marius Dekker en Chris Kommer hebben het initiatief voor de vuurwerkshow genomen. Ze hebben samen een evenementen- en vuurwerkbureau. Dekker: “We hebben dit jaar zo’n dertig shows gedaan. Van kleine bruiloften tot een grote show tijdens de kermis van Tilburg.”

VVD-fractievoorzitter Andrea van der Ploeg riep het college op om goed te kijken hoe er zo veel mogelijk mensen naar de show kunnen worden getrokken. “Het effect is groter als er meer mensen komen. Wellicht moeten er dan meer activiteiten dan alleen een vuurwerkshow worden georganiseerd.” Volgens het college moeten er nog diverse punten worden uitgewerkt.

“Zodra alle lichten op groen staan kunnen we daar mee door”, reageerde burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis, die verantwoordelijk is voor de openbare orde.

Waddinxveen kende de afgelopen jaren veel vuurwerkoverlast. Vorig jaar nog werd tijdens oud en nieuw voor 45.000 euro aan schade veroorzaakt. Leferink: “We hopen dat de show een middel is om vuurwerkoverlast te voorkomen.” Ze zei ook dat ‘elk evenement tijd nodig heeft om te groeien’.