ASW werkte zaterdag de eerste training af. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
ASW werkte zaterdag de eerste training af. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

ASW heeft weer honger naar de bal

Algemeen 325 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Twee maanden na de laatste competitiewedstrijd van vorig seizoen trapte ASW af voor een nieuwe jaargang. Dit keer als vijfdeklasser. “Erg? Helemaal niet.”

Zaterdagmorgen om elf uur hadden trainer Justin Sterk en zijn rechterhand Rick van Wijk 22 spelers om zich heen voor het eerst praatje van dit seizoen. Met dat aantal was Sterk dik tevreden. “We missen nog een aantal jongens vanwege vakantie. Dat houd je toch. Er gaan straks ook spelers weer op vakantie.”
ASW werkte in een ontspannen sfeer de eerste training af. “De kop is eraf”, zei Sterk na de eerste sessie waarin hij zijn spelers had toegesproken en duidelijk maakte dat het bij de eerste kennismaking vooral ging om gevoel krijgen. “Het echte rammen komt later. Deze en volgende week gaan we gas geven.”
Zo ontspannen ASW de eerste training afwerkte, zo ontspannen ook voetbalde de hoofdmacht van sportpark De Sniep zich door het afgelopen seizoen. Ondanks de druk van degradatie was van enige spanning geen sprake. “Dat komt omdat we nog steeds in een opbouwfase zaten”, verklaarde Sterk later. “En eigenlijk zitten we daar nog steeds in. Het komend jaar wordt het laatste jaar. We hopen uiteraard weer wat stapjes te kunnen zetten in de ontwikkeling.”
Dat doet ASW in elk geval in een competitieve nieuw gevormde vijfde klasse waarbij de verwachting is dat de krachtsverhoudingen kleiner zijn dan in de vierde klasse. “Ik verheug me wel op de nieuwe competitie. Ik denk dat we sowieso zelf meer aan voetballen toekomen. We krijgen minder sterke tegenstanders en dat zal invloed hebben op onze manier van spelen. In de vierde klasse waren we meer gericht op tegenhouden in plaats van zelf iets creëren in balbezit. Dat zal ook gevolgen hebben voor de keuzes die we als technische staf zullen gaan maken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de backposities. Daarin kun je ofwel verdedigende of aanvallende accenten leggen.”
Toch blijft het ook gissen naar de kracht van de tegenstanders in de vijfde klasse, want ASW is ingedeeld met zeven Haagse clubs. Sterk: “We kennen alleen Moordrecht, Gouderak en ONA. Van ESDO weet ik dat oud-prof Ali Boussaboun daar trainer geworden is en dat die ploeg zeven, acht nieuwe spelers erbij hebben gehaald. Maar hoe sterk ze zijn, daar heb ik geen idee van.”
Eerst moet ASW zich door de voorbereiding worstelen en als de oefencampagne achter de rug is wacht de voorronde van het bekertoernooi. “We spelen zaterdag al tegen GSV een oefenwedstrijd. Daarna wacht Stolwijk en 27 augustus doen we mee met de Veltins Cup bij Be Fair.”
In het bekertoernooi kijkt ASW vooral uit naar het onderonsje met Be Fair. Zaterdag 17 september is door alles en iedereen bij ASW al met rood omcirkeld in de agenda, want die dag komen de plaatsgenoten op bezoek. Het is een herhaling van twee seizoenen geleden toen Be Fair met 1-8 won. Luca Troiano scoorde die dag twee keer voor Be Fair, komend seizoen draagt de aanvaller het shirt van ASW. “Met Luca en ook Simon Zeyesus hebben we twee potentiële versterkingen voor de voorhoede erbij gekregen. De aanval was vorig seizoen onze achilleshiel. We hopen op meer scorend vermogen.”