De brandweer in actie. (foto: archief Hart van Holland)
De brandweer in actie. (foto: archief Hart van Holland)

Geen gebrek aan voldoende bluswater door nieuwe voertuigen

Algemeen 356 keer gelezen

Boskoop/Waddinxveen - Brandweer Hollands Midden is een pilot gestart met drie zogenoemde WTS-500 voertuigen. WTS staat voor Water Transport Systeem. De WTS-500 met tank moet tankautospuiten van bluswater voorzien. 

Het water wordt opgepompt uit nabijgelegen open water, zoals een kanaal of een sloot. Door middel van een boosterpomp kan het opgepompte water vervolgens over een afstand van 500 meter met een capaciteit van 4.000 liter per minuut worden verplaatst. De voertuigen beschikken daarnaast over een tankinhoud van 10.000 liter water en hebben 500 meter aan transportslangen aan boord. 

Brandweer Hollands Midden maakte tot dusver gebruik van bluswater uit brandkranen die zijn aangesloten op het drinkwaternetwerk. Al enige tijd zijn de Nederlandse drinkwaterbedrijven bezig met het realiseren van een zelfreinigend drinkwaternet waardoor zo’n 40 procent minder brandkranen in het leidingnet worden geplaatst. Een deel van de brandkranen die blijven, zullen bovendien minder capaciteit leveren en dus moest er door de brandweer naar alternatieven worden gezocht. De drie nieuwe voertuigen komen in Boskoop, Rijnsburg en Stolwijk te staan. Waddinxveen lift mee op de auto in Boskoop.