Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Herman Timmermans tijdens zijn afscheid als raadslid met wijlen oud-burgemeester Cremers. (archieffoto: Hart van Holland)</p>

Herman Timmermans tijdens zijn afscheid als raadslid met wijlen oud-burgemeester Cremers. (archieffoto: Hart van Holland)

Oud-voorman PCW Herman Timmermans wordt informateur

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Herman Timmermans gaat aan de slag als informateur van een nieuw college voor de komende vier jaar. Alle partijen in de gemeenteraad hebben ingestemd met de voordracht van Timmermans door PCW, dé partij die als grote winnaar uit de bus kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart.

Door Erik van Leeuwen

De voormalig voorman van PCW, Herman Timmermans, was al eerder informateur. Eind 2019 was hij na de breuk in de coalitie van WeWa, VVD, PvdA/GroenLinks en D66 de architect van het volgende college, met WeWa, PCW en CDA. Timmermans heeft de opdracht gekregen om de mogelijke opties voor coalities te onderzoeken. Daarbij moet hij volgens PCW-fractievoorzitter Jannes Berghout gaan kijken naar belangrijke speerpunten, raakvlakken tussen de partijen, maar ook eventuele belemmeringen. Volgens de andere partijen in de gemeenteraad is het ‘logisch’ dat PCW het voortouw neemt in de onderhandelingen. De partij boekte tijdens de verkiezingen een grote verkiezingswinst – het ging van vijf naar zeven zetels – en is met afstand de grootste in de raad. Het lijkt ondenkbaar dat er een nieuw college komt zonder PCW, dat bijna dubbel zo groot is als het CDA en de VVD die ieder de komende vier jaar vier zetels bezetten in de gemeenteraad.

Timmermans gaat ook al de mogelijke wethouderskandidaten van de diverse partijen in kaart brengen. D66 is nog niet van plan haar kandidaat uit de doeken te doen, omdat dat volgens fractievoorzitter Juliette Brandenburg niet nodig is tijdens de informatieronde. “Welke mensen we naar voren schuiven, hangt helemaal af van de posten die we als D66 in een mogelijke college krijgen toebedeeld. We gaan voor de beste man of vrouw op een plek, niet andersom.”
PCW stelde aanvankelijk voor om Timmermans uiterlijk 11 mei verslag te doen van zijn bevindingen. Dat vond een deel van de andere partijen te laat. PCW wijzigde daarop de opdracht: Timmermans moet zich zo snel als mogelijk na zijn eerste ronde melden voor een advies in de gemeenteraad.

Meer berichten