De nummers 1 en 2 van de PCW kandidatenlijst, Jannes Berghout (rechts) en Corné Verduijn kunnen zich verheugen op een grote fractie. (foto: archief Hart van Holland)
De nummers 1 en 2 van de PCW kandidatenlijst, Jannes Berghout (rechts) en Corné Verduijn kunnen zich verheugen op een grote fractie. (foto: archief Hart van Holland)

PCW torent boven alles en iedereen uit

Algemeen 789 keer gelezen

Waddinxveen - De grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in Waddinxveen is de Protestantse Combinatie Waddinxveen (PCW). Uit de voorlopige uitslag blijkt dat de partij van vijf zetels naar zeven gaat. Geen gering aantal in een gemeente waar in totaal 23 raadszetels zijn te verdelen (twee meer dan vier jaar geleden). 

De andere lokale partij Weerbaar Waddinxveen (WeWa) heeft er minder van weten te profiteren. De partij had drie zetels en blijft op dit aantal staan. De fractie van PvdA/GroenLinks daarentegen verliest een zetel en gaat van drie naar twee vertegenwoordigers in de raad.

Voor de VVD verandert er weinig, zo lijkt. De partij heeft nu vier zetels en straks waarschijnlijk ook. Het CDA mag wel in haar handjes klappen; de partij krijgt er een zetel bij en gaat van drie naar vier zetels. De fractie van D66 moet het de komende jaren opnieuw doen met drie zetels. 

Het opkomstpercentage in Waddinxveen lijkt iets hoger dan het landelijk gemiddelde dat net boven de 50 procent uitkwam. In Waddinxveen zou ruim 52 procent naar de stembus zijn gegaan. In 2018, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, ging gemiddeld 54,1 procent nog stemmen.

Waddinxveen heeft dit keer voor het eerst 23 zetels te verdelen. De gemeente is dusdanig gegroeid in de afgelopen jaren, dat de raadsvertegenwoordiging ook is gegroeid van 21 naar 23 zetels. Dat betekent dat de partijen die een zetel hebben ingeleverd, nog eens extra hard op hun hoofd moeten krabben aangezien er per saldo meer zetels waren te verdienen.