Afbeelding

Boek over Nederlanders op Mallorca

Algemeen 512 keer gelezen

Berlijn/Waddinxveen - Wat heeft een 55-jarige auteur woonachtig in Berlijn met oud-Waddinxvener Cees van der Zwaard, die bij hun ontmoeting in 2002 op Mallorca al 91 jaar oud was? “Cees leek zelfs op die leeftijd nog fitter dan ik toen was”, herinnert Allard van Gent, nu 55 jaar, zich.

Even bij het begin beginnen. Allard van Gent was 35 jaar toen hij in Amsterdam een beetje vast zat, graag weg wilde en besloot om op avontuur te gaan naar het eiland waar zijn vader woonde: Mallorca. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, ging hij als bordenwasser aan de slag, werd kelner en werkte later in een meubelzaak. 

Het bloed kroop waar het niet gaan kan; Van Gent had altijd al iets met schrijven en hij kwam in contact met een Duitstalig blad waarin hij een Nederlandse pagina mocht verzorgen. 

Hij kreeg hier zoveel reacties op dat hij in 2001 zijn eigen maandblad opzette. Het blad had een oplage van 1000-1500 tijdschriften en was vooral bedoeld voor Belgen en Nederlanders die woonachtig waren op Mallorca. 

Van Gent: “Het blad had geen abonnees en dus moesten advertenties de kosten dekken. Ik deed ook zelf de advertentieverkoop. Hierdoor kwam ik ook wat makkelijker in contact met de doelgroep, want die was niet zo makkelijk te vinden op Mallorca. De Belgen en Nederlanders waren behoorlijk goed geïntegreerd in die tijd.”

De opzet was om één of twee reportages per maandeditie te maken en voor de rest waren er andere onderdelen zoals een agenda en allerlei andere items.

In de maanduitgave van oktober 2002 stond Cees van der Zwaard uit Waddinxveen in het middelpunt.

In zijn reportage van weleer schreef Van Gent dat Van der Zwaard al 91 jaar is als hij hem in 2002 spreekt. “Van der Zwaard vertelde me dat hij het schildersbedrijf van zijn vader had overgenomen en in 1961 voor de eerste keer Mallorca bezocht.”

Het was überhaupt de eerste keer dat Van der Zwaard toen op vakantie ging. Hij was zo druk met het schildersbedrijf in Waddinxveen dat hij nog nooit eerder had gevlogen of in een hotelbed had geslapen. Daarna had hij de smaak goed te pakken. Jaren later kocht hij een flatwoning op Mallorca en nog voor zijn vijfenzestigste stopte hij met werken en sleet zijn dagen vooral op het Spaanse eiland. 

Van Gent citeerde Van der Zwaard destijds zo: “De klanten zeiden: ‘Cees, jongen, je bent toch nog geen 65. Dat kan niet.” Maar de Waddinxvener gaf terug: “Ik heb 20 jaar lang 40 zondagen in een jaar zitten schrijven (werkdagen genoteerd, red). Dat zijn 800 dagen en die neem ik nou net voor mijn vijfenzestigste op.” 

Op Mallorca maakte Van der Zwaard zich verdienstelijk als een soort klusjesman met al zijn gereedschap. Ook voor de Nederlandse school daar. Zijn goede vriendin Toos verkocht in het begin van het schooljaar soms broodjes haring en samen bakten en verkochten ze duizenden poffertjes. Toen hij negentig werd, liet hij een advertentie plaatsen voor een receptie in de Waddinxveense krant. Meer dan vijftig mensen kwamen erop af. Volgens Van Gent kon Van der Zwaard er smakelijk over vertellen. 

Het blad Mallorca Vandaag bestond uiteindelijk vijf jaar. Eind 2006 verliet Van Gent het eiland en ging elders aan de slag als journalist, vertaler en schrijver. Nu zit hij alweer jaren in Berlijn.
Nu, twintig jaar na de oprichting van het blad, is een boek verschenen met de hoogtepunten. Van Gent: “In mijn ogen is dit boek een feest van herkenning voor de Nederlandse en Belgische lezers die destijds op het eiland woonden, maar ook een inspiratie voor de Nederlanders en Belgen die nu op Mallorca wonen.”

Titel: Mallorca Vandaag 2001 - 2006
Aantal pagina’s: 159
ISBN: 9789464480719
Prijs: 19,95 euro
Verkrijgbaar via de website www.mallorcavandaag.net.

Cees van der Zwaard, in 2002 al 91 jaar, op Mallorca waar hij ook graag sleutelde aan van alles en nog wat. (foto: Allard van Gent)