Afbeelding

Beijerinck trekt stekker uit biomassacentrale

Algemeen Biomassacentrales 2.291 keer gelezen

Waddinxveen – Het hoge woord is eruit: Beijerinck gaat definitief geen biomassacentrale bouwen in Waddinxveen. Ondernemer Wim Lexmond verwacht dat hij ‘de strijd’ niet meer kan winnen. 

Na jaren van rechtszaken, bezwaarschriften en protesten van omwonenden gelooft Lexmond er niet meer in. “In mijn hoofd is het hoofdstuk nu afgesloten.” 

Zijn besluit komt tegelijkertijd met het verlopen van de deadline van de subsidietoekenning voor de Beijerinck-centrale. Om die subsidie te kunnen ontvangen, had deze uiterlijk 1 december van dit jaar operationeel moeten zijn. 

Beijerinck heeft echter nog geen aanstalten gemaakt voor de bouw; het terrein van de kavel aan de Polderweg (voorheen de Zesde Tochtweg) ligt nog altijd braak. “Volgende week zou ik energie moeten produceren. Dat gaat niet lukken”, zegt Lexmond. “Al ga ik door met mijn strijd, de kans op een positieve uitkomst is klein.”

Principe
Eind vorig jaar wees de provincie de natuurvergunning van Beijerinck al af omdat er teveel stikstof uit de schoorsteen zou komen. Lexmond kondigde destijds aan dit besluit via een rechtszaak te willen aanvechten. 

Nu hij afziet van de bouw van de centrale, vervolgt Lexmond wel de juridische stappen die al zijn gezet met Wagro en Wayland Energy, twee andere initiatiefnemers van biomassacentrales in Waddinxveen. 

Via een gezamenlijke rechtszaak wil Lexmond aantonen dat het vergunningsproces niet eerlijk is doorlopen. “Voor mij is dit nu een principekwestie geworden, mijn focus is nu niet meer om een biomassacentrale te bouwen.” 

Deze zaak, waarin de drie initiatiefnemers van de bmc’s ‘hun rechten willen claimen’, moet nog starten, vervolgt Lexmond.

Wayland
Of Wayland ook de plannen voor de biomassacentrale afblaast (die op dezelfde kavel zou komen als die van Beijerinck, red.), is nog niet bekend; het bedrijf was niet beschikbaar voor commentaar.