Wachten in de Ontmoetingskerk na vaccinatie onder toeziend oog van EHBO-vrijwilligers Janneke Dubbelaar (links) en Tessa van Wijk.
Wachten in de Ontmoetingskerk na vaccinatie onder toeziend oog van EHBO-vrijwilligers Janneke Dubbelaar (links) en Tessa van Wijk. Foto: Annette van den Berg

Duizend mensen naar de Ontmoetingskerk, maar niet om te bidden

Algemeen 1.157 keer gelezen

Waddinxveen – Zo’n duizend inwoners van Waddinxveen gingen donderdag 8 april naar de kerk, niet om te bidden maar om het vaccin AstraZeneca te krijgen. De huisartsen deden die dag hun eerste prikronde in de strijd tegen het coronavirus.

Door Annette van den Berg

Huisartsen zijn begonnen met het vaccineren van hun eigen patiënten jonger dan 65. Mensen geboren in 1956 en in 1957 waren als eerst aan de beurt. Iedere huisarts had de beschikking over tien ampullen, in totaal voldoende voor 110 inentingen. Afhankelijk van de leeftijdsopbouw van de praktijk konden ook jongere zestigplussers gevaccineerd worden.

Na de prik moesten mensen nog een kwartier blijven zitten, zodat kon worden ingegrepen mocht iemand een allergische reactie hebben of zich niet lekker voelen. 

De ruimte om te prikken en tegelijkertijd de 1,5 meter afstand in acht te nemen, is in de meeste huisartspraktijken niet te vinden, maar wel in de kerken. De Ontmoetingskerk en de Morgenster stelden daarom hun ruimte beschikbaar voor de vaccinatieactie.

Mottenballen
Janneke Dubbelaar, vrijwilliger bij EHBO Waddinxveen, bood zich graag aan voor het observeren tijdens het ‘nablijven’. “Het klinkt misschien raar, maar ik ben blij dat ik na een jaar weer eens wat kan doen. Ik moest mijn shirt uit de mottenballen halen. Er gebeurt niets meer. Geen avondvierdaagse, geen Lotus-oefeningen, niets. Ook ons honderdjarig bestaan konden we niet vieren.”

Dubbelaar overwoog om in ruil voor de hulp voorrang te vragen op een vaccinatie, maar een voorkeursbehandeling was niet nodig. “Het voelt toch wel als voorpiepen, maar dat is het niet.” Ze werd in februari 65 jaar, maar niet de leeftijd maar het geboortejaar bepaalt of de GGD of de huisarts prikt. 

Mensen geboren in of voor 1955 krijgen hun vaccinatie via de GGD. Dat gebeurt van oud naar jong en ondertussen zijn 72- en 73-jarigen aan de beurt.