Volgens Wagro-directeur Kruiswijk wordt met de bouw van de hal de geuroverlast 'nihil'.
Volgens Wagro-directeur Kruiswijk wordt met de bouw van de hal de geuroverlast 'nihil'. Foto: Myriam Dijck

College stemt in met hal én meer groenafval bij Wagro

Algemeen Afvalbeleid 1.587 keer gelezen

Waddinxveen – Als het aan het dagelijks bestuur van de gemeente Waddinxveen ligt, mag de Wagro - bedrijf in groenrecycling - binnenkort twee keer zoveel afval verwerken in vergelijking met nu. Het college van burgemeester en wethouders heeft goedkeuring gegeven aan de bouw van een hal waardoor de stankoverlast minder moet worden, maar het verzoek gaat tevens gepaard met een verdubbeling van de hoeveelheid afval die verwerkt mag worden. 

Myriam Dijck

De activiteiten van Wagro gebeuren nu grotendeels in de openlucht en veroorzaken stank. Met name de inwoners van de naastgelegen wijk Triangel klagen hier al jaren over. Momenteel verzamelt Wagro ruim 385.000 ton aan afval per jaar, zoals groen, zand en bagger. Als Wagro de overkapping bouwt, steunt het college het plan om die inname te verdubbelen naar 765.000 ton.

Het gedeelte groenafval, dat voor de meeste stank zorgt, zal toenemen met een factor 2,5. Nu verwerkt Wagro 84.000 ton en dit mag straks 212.500 ton zijn. Zonder deze capaciteitsuitbreiding zou de hal niet rendabel zijn. Volgens Wagro-directeur Linnard Kruiswijk is met de hal een investering van ‘een paar miljoen euro’ gemoeid.

De hal wordt twaalf meter hoog en 20.000 vierkante meter groot en komt op het terrein van Wagro te staan. Al het groenafval kan dan binnen worden verwerkt. De compostlucht wordt gereinigd voordat het via een schoorsteen van 30 meter hoog naar buiten gaat.

Het college schrijft dat met de hal geuroverlast ‘onwaarschijnlijk’ zal zijn.

Klachten
De afgelopen jaren regende het klachten die zijn toegeschreven aan de activiteiten van Wagro. In 2019 registreerde Omgevingsdienst Midden-Holland 429 klachten. Het jaar daarop steeg dit aantal naar 685. Dit jaar kwamen er al 182 geurklachten binnen, dat is alleen januari 2021.

Titia de Zeeuw, van wijkplatform Triangel-Zuidplas, was al op de hoogte van de hal en was daarover enthousiast. “Maar dat ze nu meer volume willen inzamelen omdat het anders niet rendabel is, is nieuw voor mij en verbaast me. Ik kan nu nog niet overzien wat dat voor gevolgen heeft.”

De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren. Wagro-directeur Kruiswijk hoopt medio 2022 met de bouw te kunnen beginnen.