De politie wist rottigheid in Waddinxveen te voorkomen.
De politie wist rottigheid in Waddinxveen te voorkomen. Foto: archief

Dankzij ingrijpen vooraf is oud en nieuw ‘relatief rustig’ verlopen

Algemeen 373 keer gelezen

Waddinxveen - Er waren deze jaarwisseling voorbereidingen gaande op een herhaling van vorig jaar toen een speciaal peloton uit moest rukken bij rellen en onrust in Waddinxveen op oudjaarsdag. Dat vertelt burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis, op maandag 4 januari in een telefonisch interview met deze krant. 

Dankzij inspanningen van politie en gemeente werden in de weken en dagen voorafgaand aan afgelopen jaarwisseling opruiende oproepen via Instagram onderschept en acties de kop ingedrukt, waardoor het relatief rustig bleef in Waddinxveen. Maar de nodige inzet heeft het wel gekost.

De politie kwam de harde kern, die ook betrokken zou zijn geweest bij de rottigheid van vorig jaar, op het spoor na de aanhouding van zes Waddinxveners (in de leeftijd van 16 tot en met 23 jaar) die in verband worden gebracht met een mishandeling van een 44-jarige man uit het noorden van Nederland. Dit incident gebeurde 31 oktober op de Alberdingk Thijmlaan.

Een van deze verdachten, een 22-jarige persoon, werd na onderzoek ook in verband gebracht met het versturen van opruiende berichten via Instagram. 

Gebiedsverboden
Naast het achterhalen door de politie van het account van de desbetreffende instagramgroep met maar liefst 12.000 volgers, heeft burgemeester Nieuwenhuis ook zes gebiedsverboden opgelegd. Drie Waddinxveners mochten hierdoor hun huis of straat niet verlaten met oud en nieuw en drie mensen die hier niet woonachtig zijn, kregen een verbod om naar Waddinxveen te komen.

Qua veiligheid is alles volgens Nieuwenhuis uiteindelijk goed verlopen (geen overbelasting bij ziekenhuizen), maar wat betreft de schade die toch nog is aangericht door vuurwerk (ondanks het vuurwerkverbod) is Nieuwenhuis minder blij. 

In totaal zijn 15 afvalbakken in Waddinxveen opgeblazen en 10 straatkolken vernield. Vermoedelijke schade: 18.000 euro.