Op nieuwjaarsdag rukte de brandweer uit voor brand in een kliko aan de Woubrechterf.
Op nieuwjaarsdag rukte de brandweer uit voor brand in een kliko aan de Woubrechterf. Foto: AS Media

Relatief rustige jaarwisseling, zeker voor Waddinxveen

Algemeen Vuurwerkverbod 652 keer gelezen

Waddinxveen - Ondanks enkele grote incidenten op oudjaarsmiddag en -avond is de jaarwisseling in deze regio (Hollands Midden) minder druk verlopen dan vorig jaar. ‘Desondanks is van de hulpdiensten veel inzet gevraagd’, laat de veiligheidsregio in een persbericht weten. 

Voor de brandweer was het ondanks het vuurwerkverbod een drukke jaarwisseling. Er zijn in de nacht van oud en nieuw, tussen 22.00 en 5.00 uur in totaal 121 meldingen afgehandeld, ten opzichte van 134 meldingen tijdens de jaarwisseling van het jaar daarvoor. De brandweer is in de meeste gevallen uitgerukt voor kleinere (buiten)branden.

Dat was ook het geval in Waddinxveen waar het in vergelijking met vorig jaar relatief rustig was. Via Facebook bedankte burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis de inwoners hiervoor. De brandweer kreeg in totaal vier meldingen voor container- en kleine (afval)branden, bij de vorige jaarwisseling waren dat er zeven.

Voor de politie is de jaarwisseling in deze regio grotendeels rustig verlopen. In Waddinxveen moest de politie drie keer uitrukken. In Moerkapelle vond nog wel een samenscholing plaats van een grote groep jongeren die een vreugdevuur hadden gemaakt. Onder begeleiding van de ME heeft de brandweer deze buitenbrand geblust.

Geen vuurwerkslachtoffers in ziekenhuis
Het valt op dat de ziekenhuizen in deze regio, waaronder het Groene Hart Ziekenhuis, geen slachtoffers voor letsel als gevolg van vuurwerk hebben gehad. Vorig jaar moesten er in totaal zeventien slachtoffers van vuurwerk worden behandeld. De beoogde ontlasting van de zorg door het verbod op vuurwerk is hiermee in Hollands Midden bereikt.

Wel zijn twee slachtoffers met brandwonden en twee personen na een vechtpartij behandeld. Het aantal slachtoffers van dronkenschap was in totaal zeven. Vanwege valpartijen met de fiets en andere wonden en fracturen zijn negen personen op de spoedeisende hulp beland. 

Op de huisartsenposten zijn in de nieuwjaarsnacht in totaal zeventien personen behandeld voor letsel die in verband kunnen worden gebracht met de jaarwisseling.