Leren balanceren, rollen en hinkelen is belangrijk voor kinderen.
Leren balanceren, rollen en hinkelen is belangrijk voor kinderen. Foto: Nicole Lamers

Een koprol maken is niet voor ieder kind even makkelijk

Algemeen 769 keer gelezen

Waddinxveen - Een handstand maken, dat vond schooldirecteur Jeroen van Kouwen van de Dick Brunaschool zelf als kind heel moeilijk. “Ik voetbalde wel, maar op mijn handen staan of bokspringen ging ik het liefst uit de weg. Waarschijnlijk ook omdat niemand het me geleerd heeft en ik er angst voor had.” Daarom alleen al vindt hij het zo belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd begeleid worden bij bewegen en hiertoe ook aangemoedigd worden. Op de Dick Brunaschool kunnen peuters en kleuters sinds dit jaar het zogenoemde Nijntje Beweegdiploma halen.

Nicole Lamers

Het beweegdiploma is door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en Nijntje samen ontwikkeld, specifiek voor peuters en kleuters. Floortje Euser is beweegcoach en begeleidt vanuit de KNGU op haar beurt Stephanie Hofman van de Waddinxveense gymnastiekvereniging Toos, die het project (20 lessen op jaarbasis) op de Dick Brunaschool gaat begeleiden. 

Euser: “We merken heel goed dat steeds meer kinderen achter een schermpje zitten en minder buiten spelen. Er zijn kinderen die moeite hebben met hinkelen of huppelen. En ook een koprol maken is niet voor ieder kind even makkelijk.” 

Onderzoek
Volgens Hofman van Toos zijn activiteiten als kruipen, rennen, rollen, stoeien, klimmen en samen spelen wel heel belangrijk voor de ontwikkeling op latere leeftijd. “Dat is uit wetenschappelijk onderzoek ook gebleken.”

Melanie Bovenlander die naast Jeroen van Kouwen ook schoolleider is, beaamt dit en vult aan: “Leren bewegen op een goede manier is belangrijk voor de grove en de fijne motoriek van kinderen. Je hebt het later bij van alles nodig, bijvoorbeeld bij leren fietsen.”

De kick-off van het project vond donderdag 15 oktober plaats, met een Nijntje-pleintje. In het inpandige sportlokaal was voor de doelgroep een circuitje uitgezet met verschillende onderdelen zoals klimmen, rollen, balanceren en tot grote vreugde van de kinderen kwam Nijntje zelf ook nog even langs.

Directeur Jeroen van Kouwen vindt het vooral heel prettig om samen te werken met een lokale sportvereniging. “Dit hebben we voorheen ook met judo gedaan en nu dan met Toos.”