Wethouderscrisis eindigt met val college
Logo hartvanwaddinxveen.nl
Zorgelijke gezichten tijdens het spoeddebat. Rechts Gezina Atzema, in het midden Martin Kraaijestein. (foto: Erik van Leeuwen)
Zorgelijke gezichten tijdens het spoeddebat. Rechts Gezina Atzema, in het midden Martin Kraaijestein. (foto: Erik van Leeuwen)
Val van college

Wethouderscrisis eindigt met val college

  •   keer gelezen

Waddinxveen – De crisis rond wethouder Martin Kraaijestein heeft ervoor gezorgd dat het college de eindstreep niet heeft gehaald. Na tweeënhalf jaar struikelde de coalitie van VVD, Weerbaar Waddinxveen, D66 en PvdA/GroenLinks over verstoorde onderlinge verhoudingen tussen de wethouders.

Door Erik van Leeuwen

Ze zaten tijdens het spoeddebat van woensdag nog naast elkaar op een rijtje in de wethoudersbanken, maar de spanning tussen enerzijds Martin Kraaijestein en anderzijds Kirsten Schippers (Weerbaar Waddinxveen), Gezina Atzema (VVD) en Hannie van der Wal (D66) was voelbaar. Verwijten waren er over en weer. Geen moment gunden ze elkaar een blik waardig.

Bom
Een dag eerder had Kraaijestein een bom gelegd onder het college. Hij nam ontslag omdat er in zijn ogen een onwerkbare situatie was ontstaan. Hij verweet het college gebrek aan bestuurlijke daadkracht en uitte daarnaast forse kritiek op het functioneren van collega Gezina Atzema, die in zijn ogen de capaciteiten zou ontberen een goed wethouder te zijn.

Tijdens het spoeddebat maakte PvdA/GroenLinks duidelijk dat de fractie wethouder Kraaijestein steunt in zijn besluit. Fractievoorzitter Halvard Jan Hettema gaf aan dat zijn fractie geen ‘onvoorwaardelijke steun’ meer kon geven aan het college. “Het vertrouwen in deze wethouders is weg.”

De andere coalitiepartijen, VVD, D66 en Weerbaar Waddinxveen, hadden nog de hoop het college te kunnen redden. “Er is geen inhoudelijk probleem, de coalitie loopt goed”’, zei VVD-fractievoorzitter Andrea van der Ploeg. PvdA/GroenLinks gooide de deur naar een nieuwe wethouder meteen dicht. “Als we dat al willen dan wordt het een grote klus om een adequaat iemand te vinden.”

De wil bij PvdA/GroenLinks bleek echter niet aanwezig om nog langer deel te nemen aan het huidige college. “We hebben al twee wethouders verloren, we zien niet in waarom een derde wel zou kunnen slagen”, aldus Hettema.

Afscheidsverklaring
Het gebrek aan vertrouwen in het college zette PvdA/GroenLinks om in een motie van wantrouwen aan het adres van de drie overgebleven wethouders. Omdat het eruit zag dat die motie gesteund zou worden door oppositiepartijen CDA en PCW, die geen heil zagen in een minderheidscollege (‘Dat is niet goed voor Waddinxveen’), trokken de wethouders de conclusie dat het beter was om zelf op te stappen.

Schippers, Atzema en Van der Wal verklaarden even na middennacht hun taken neer te leggen, gedwongen door de situatie. In hun emotionele afscheidsverklaring bedankten ze de raad en inwoners van Waddinxveen voor het in hun gestelde vertrouwen. Schippers kon daarbij haar tranen niet bedwingen. De wethouders bedankten ook elkaar voor de samenwerking en lieten Kraaijestein onvermeld. Omdat ze aangaven per direct ontslag te nemen, verlieten ze na een korte schorsing meteen het gemeentehuis.

Wethouder Kraaijestein, die als enige achterbleef, blijft nog wel een maand aan om lopende zaken af te ronden. Hij maakt officieel geen deel meer uit van het college dat alleen nog wordt bemand door burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis. 

Meer berichten