Afbeelding
Foto: Pixabay

Van het gas: wijken in Waddinxveen vormen proeftuin

Algemeen 854 keer gelezen

Waddinxveen – Waddinxveen krijgt voor de overgang naar een andere warmtebron ‘startbuurten’, waar gedetailleerd onderzoek wordt gedaan naar de beste manier om afscheid te nemen van aardgas. Dat werd donderdag 18 juni duidelijk tijdens de eerste bewonersbijeenkomst over de Transitie Warmte.

Door Erik van Leeuwen

De digitale avond werd bijgewoond door een kleine dertig inwoners. Onder hen ook een aantal ‘koplopers’; inwoners die de gemeente en het proces naar een aardgasloze toekomst van Waddinxveen gaan bijstaan door middel van het geven van feedback en het overdragen van kennis.

Eén van die mensen van de kopgroep was Ajit Ramchandani. Hij en zijn vrouw pakten hun woning de afgelopen jaren grondig en duurzaam aan, met het plaatsen van dubbelglas, zonnepanelen, twee warmtepompen en een inductiekookplaat. “Ons verbruik is flink omlaag gegaan”, vertelde hij.

Ramchandani constateert echter ook dat een toekomst zonder aardgas nog wel moet landen bij het grote publiek. “Ik woon in een oudere wijk in Waddinxveen en ik merk dat mensen heel erg huiverig staan ten opzichte van deze ontwikkeling. Een veelgehoorde kreet is ‘ik maak het toch niet meer mee’.”

Inventarisatie
Volgens Michiel van der Vight van De WarmteTransitieMakers (DWTM) – het bureau dat namens de gemeente het proces begeleidt – is dat herkenbaar. “Het is straks belangrijk om een groot draagvlak te creëren, we moeten het met elkaar doen. Je komt straks wel achter de voordeur bij mensen in Waddinxveen, een goede samenwerking en afstemming is daarom van essentieel belang.”

De overgang naar een aardgasvrij Waddinxveen – in 2050 moet heel Nederland een andere warmtebron hebben – zit aan het einde van de eerste fase waarin geïnventariseerd wordt. Daarbij wordt al voorzichtig gekeken naar welke warmtebronnen voor Waddinxveen geschikt zijn. “Dat gebeurt per buurt. Dat kan één oplossing zijn, maar ook meerdere”, verduidelijkte van der Vight.

In de tweede fase wordt het tijdpad bepaald en in fase 3 zal in een beperkt aantal buurten in Waddinxveen gedetailleerd onderzoek worden gedaan. Deze startbuurten vormen de proeftuinen van Waddinxveen.

Natuurlijke momenten
Tijdens de bijeenkomst kwamen veel praktische vragen naar voren. Eén ervan was: wat te doen als je als inwoner toe bent aan een nieuwe cv-ketel. “Gewoon vervangen”, was het advies van van der Vight, die aangaf dat het aardgasvrij maken van de Waddinxveense woningvoorraad er één is van vele jaren.

“We gaan in kaart brengen wanneer welke buurt aan de beurt is. We kijken daarbij naar ‘natuurlijke’ momenten, als er ander onderhoud of andere grote werkzaamheden gepleegd moeten worden. Communicatie is erg belangrijk.”

van der Vight gaf ook aan dat inwoners niet verplicht hoeven mee te doen aan een collectieve operatie voor buurt of wijk. “Die keuzevrijheid heb je altijd, maar collectief is altijd nog goedkoper dan individueel. Van het aardgas af, dat moeten we allemaal.”