Afbeelding
Word lid

Burgerpanel TipWaddinxveen

Algemeen 373 keer gelezen

Waddinxveen - Hart van Holland is recent een samenwerking aangegaan met Toponderzoek uit Limburg. Toponderzoek is een onafhankelijk bureau dat inwoners vraagt zich uit te spreken over belangrijke en actuele thema's die spelen in de eigen woonplaats, zoals biomassacentrales en vuurwerk in Waddinxveen. Via burgerpanel TipWaddinxveen.nl kun jij je stem laten horen en invloed uitoefenen op je leefomgeving.

Toponderzoek wil inwoners laten meedenken over actuele thema's die in het eigen dorp of regio spelen. Wat is het verschil tussen onderzoek door Toponderzoek en een gewone enquête?

Valérie Kusters van Toponderzoek legt uit: "Door raadplegingen, oftewel grote groepen mensen aan tafel te brengen, organiseren we denkkracht. Wij praten graag mét inwoners. Dit in tegenstelling tot andere onderzoeken, waar óver inwoners gesproken wordt. Dit gaat verder dan een opiniepeiling of enquête waarin op zoek wordt gegaan naar een mening."

 Wat wordt verwacht van deelnemers aan het burgerpanel TipWaddinxveen.nl? 

"Na inschrijving krijgen de respondenten periodiek een digitale vragenlijst toegestuurd. Dit zijn telkens ongeveer tien vragen over lokale en actuele thema's. Per keer kun je zelf bepalen of je meedoet. Bovendien krijg je de mogelijkheid om anoniem te reageren. Je kunt op een vrijblijvende en eenvoudige manier je mening laten horen. Daarnaast is het mogelijk om zelf onderwerpen en ideeën in te brengen."

 Hoe zorgt Toponderzoek ervoor dat het onderzoek representatief en objectief is en niet sturend? 

Kusters: "Bij inschrijving vullen inwoners enkele achtergrondkenmerken in, zoals leeftijd, geslacht en burgerlijke staat. Die gegevens worden steekproefsgewijs vergeleken met de daadwerkelijke verdeling in de gemeente, op basis van de populatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo kunnen wij kijken of het panel een representatieve afspiegeling is van de bevolking. Daarnaast is Toponderzoek een onafhankelijk onderzoeksbureau en aangesloten bij de Nederlandse Marktonderzoek Associatie, Center for Information Based Decision Making & Marketing Research."

  Waarom meedoen?  

"Door mee te doen aan TipWaddinxveen kun je op een eenvoudige en snelle manier helpen de gemeenschap een stukje mooier te maken. Het panel staat, letterlijk, midden in de gemeenschap. Het verbindt inwoners, overheid en media."

 Ook meedoen? 

  Schrijf je in op TipWaddinxveen.nl.  

Stakingen in het onderwijs kunnen bijvoorbeeld onderwerp van gesprek zijn.