Roeland van der Halst won de 10 kilometer.
Roeland van der Halst won de 10 kilometer.

Langs de Gouweloop moet dealen met regen

Algemeen 287 keer gelezen

ATLETIEK
Waddinxveen – De Langs de Gouweloop telde dit jaar ruim honderd deelnemers minder dan vorig jaar. Grote boosdoener was het weer. "We kunnen er moeilijk een dak opzetten", aldus de organisatie.

Door Erik van Leeuwen

De zon die schijnt of constante regen die uit de lucht komt, voor een hardloopevenement als de Langs de Gouweloop is het weer van de dag van cruciaal belang. De organisatoren van atletiekvereniging Antilope weten zelf maar al te goed dat een voorspelde regenachtige dag zeker honderd deelnemers kan schelen.

Hoe de organisatie haar best ook had gedaan, de omstandigheden rond het Gouweplein gaven een troosteloze aanblik. Zelfs de lucht uit het opblaasbare Rabobank-mannetje, vlak na de start, was verdwenen. Er was veel minder publiek dan anders en de toeschouwers die er waren, waren uitgerust met paraplu en regenkleding.

"Als loop moet je dealen met de omstandigheden", reageerde Marco van Bemmel namens Antilope. "Er zijn veel lopers niet gekomen, maar er zijn er meer wél gekomen. Een beetje regen is ook geen ramp. Sommige lopers vinden het heerlijk om in regen te lopen", probeerde hij een positieve draai aan de 51ste editie van de Langs de Gouweloop te geven.

Dat deed wethouder Gezina Atzema ook. Zij mocht de deelnemers aan de 15 kilometer 'wegschieten' en had het in haar korte toespraak over 'stralende omstandigheden'. Net voordat ze haar pistool leegschoot in de lucht, gaf ze de deelnemers nog mee 'vooral te genieten'.

"Als je eenmaal nat bent, ben je nat", zei Van Bemmel met een lach. De grootste optimist ontwaarde zelfs opklaringen in de lucht. "Zie ik daar een zonnestraal?"

Van Bemmel had, terecht, helemaal geen zin om 'dramatisch' te doen. "We zijn met de kidsrun begonnen en daar is iedereen die zich heeft ingeschreven gekomen. We zijn een ons-kent-onsloop."

Volgens Van Bemmel was de regen het meest voelbaar bij de vijf kilometer. "Dat zijn de lopers die 's morgens naar buiten kijken of op hun mobiele telefoon op buienradar en vervolgens bepalen of ze starten. Op de tien en vijftien kilometer heb je daar veel minder last van. Dat zijn geoefende lopers. Die zitten in een ritme van elke week of elke twee weken een loop."

Los van het omstandigheden vindt Van Bemmel het wel tijd worden dat de organisatie van de Langs de Gouweloop gaat nadenken over de toekomstige invulling. "Dan denk ik vooral aan het pakket dat we aanbieden. Bij ons zijn de inschrijfkosten laag, maar de tegenwoordige loper wil kunnen kiezen. Dat is bij de zogenaamde commerciële lopen ook zo. Dus een pakket met shirt of medaille. Deelnemers kunnen dan kiezen uit meerdere pakketten."

Sleutelen aan de huidige opzet van de Langs de Gouweloop, die al lang niet meer langs de Gouwe gaat, dat is de organisatie niet van plan. "We zitten prima hier in het centrum. Volgens mij werken we zo ook mee aan een stuk Waddinxveen-promotie."

Regen of geen regen, de lopers hadden er maling aan. De winnaar van de tien kilometer, Roeland van der Halst, meldde zich al na 34 minuten en één seconde bij de finish op het Gouweplein. Daarmee was de Leidse Waddinxvener dertien tellen sneller dan nummer twee Peter Pollemans. Waddinxvener Koen de Leeuw tekende voor de derde podiumplaats.

"Het was nat en daardoor fris, maar goed te doen hoor", verzekerde Van der Halst. Hij zag Pollemans er bij de finish als een haas vandoor gaan. "Ik wilde mezelf niet opblazen, dus ben rustig begonnen."