In Waddinxveen mocht jarenlang één supermarkt (door loting) op beperkte tijden op zondag open.
In Waddinxveen mocht jarenlang één supermarkt (door loting) op beperkte tijden op zondag open.

Winkeliers bang voor dwang

Algemeen 1.009 keer gelezen

Waddinxveen – De twee christelijke fracties in de raad, de PCW en het CDA, vinden dat het college meer moeite moet doen om winkeliers die niet op zondag open willen juridisch te beschermen. "Onder dwang open is het laatste wat we met elkaar willen", aldus Martijn Kortleven, woordvoerder van de PCW.

Door Erik van Leeuwen

Het college wil alle winkeliers die dat willen de kans geven om op zondag open te gaan. Het voorstel heeft de steun van een meerderheid in de raad.

De PCW, na de verkiezingen in maart buitenspel gezet door de nieuwe coalitie, is vanwege haar geloofsovertuiging tegen het voorstel. Het CDA heeft nog niet laat weten of het heil ziet in de verruiming van de openingstijden. Duidelijk is wel dat de twee christelijke partijen de nieuwe winkelopenstelling niet kunnen tegengaan. "We kunnen vanwege de zondagsrust nooit voor dit voorstel stemmen," zei Kortleven. "Maar als de winkels toch open gaan op zondag, moet dat wel gebeuren onder de beste voorwaarden. En daar twijfelen we nu aan."

Kortleven wilde van verantwoordelijk wethouder Gezina Atzema garanties dat winkeliers die niet open willen op zondag niet alsnog gedwongen kunnen worden. Die garanties wilden Atzema niet geven. "Omdat wij als college vinden dat wij als gemeente niet moeten gaan treden in privaat-rechterlijke afspraken tussen partijen."
Altera Vastgoed heeft als belegger van winkelcentrum Gouweplein contracten met elke individuele winkelier. Hoewel er nog geen signalen zijn dat Altera de winkeliers verplicht om open te gaan op zondag, leeft er bij de Waddinxveense ondernemers wel de angst dat dit alsnog gaat gebeuren.

"Sommige winkeliers hebben in hun contracten clausules staan, maar de meesten niet", reageerde Henk de Bas, voorzitter van Ondernemersvereniging Gouweplein (OVG) en bestuurlid van het Ondernemers Platform Waddinxveen (OPW). "Bovendien lopen veel contracten af. Slechts in vier, vijf gevallen gaat het om langdurige contracten van tien jaar."

De Bas maakte duidelijk dat de winkeliers niet op één lijn zitten wat betreft de openstelling op zondag. "Ons gezamenlijk standpunt is dat we het eens zijn over dat we het oneens zijn. Er spelen verschillende belangen", liet hij weten.

Volgens De Bas zijn er op het Gouweplein vier winkels die elke zondag open willen, vier die er over nadenken en elf die één keer per maand (de eerste of laatste zondag van de maand) open willen. Zestien winkels zeggen geen gebruik te willen maken van openstelling op zondag. Twee denken er nog over na.

Over één ding zijn de winkeliers het wel eens: er mag geen gedwongen openstelling zijn. "Daarnaast pleiten we voor beperkte openingstijden en geen bevoorrading op zondag, maar daarmee is in het collegevoorstel al rekening gehouden."

Een ondernemer die tijdens de commissievergadering insprak was Robin den Haag. Hij vreest dat hij in de toekomst door de eigenaar van het Gouweplein gedwongen wordt om open te gaan op zondag. "Ik heb tot 2015 een vestiging gehad in Alexandrium in Rotterdam. Daar begonnen we met één zondag in de maand, vervolgens werden we gedwongen elke zondag open te zijn. Wie dat niet was, kon een dwangsom van vijfhonderd euro per overtreding tegemoet zien. We zijn met twaalf winkeliers een rechtzaak gestart die we verloren hebben."

Kortleven wilde van het college weten of er juridische mogelijkheden zijn onderzocht om dwang tegen te gaan én of het college die mogelijkheden wil benutten. Hij kondigde aan bij de laatste raadsvergadering voor de zomer, woensdag 11 juli, met een voorstel te komen. "Volgens ons zijn er wel degelijk juridische mogelijkheden."