In 't Suyt hanteert de gemeente een actief grondbeleid. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
In 't Suyt hanteert de gemeente een actief grondbeleid. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Zelf aan het stuur qua grondbeleid of op de achterbank

Algemeen 422 keer gelezen

Waddinxveen – ‘Een gemeente zoals Waddinxveen die snel groeit heeft een dynamisch grondbeleid nodig’. Dat was de boodschap van een themabijeenkomst voor de gemeenteraad. ‘Gaan we zelf achter het stuur of nemen we plaats op de achterbank?’

Waddinxveen stelt eind dit jaar het nieuwe grondbeleid vast. Het vorige stamt uit 2017 en het wordt volgens Maarten van der Terp die de gemeente adviseert, hoog tijd om te actualiseren. “De wereld ontwikkelt zich, Nederland ontwikkelt zich. Daar moet je als gemeente op inspelen.”

Volgens Van der Terp is een goed grondbeleid noodzakelijk om de ambities op maatschappelijk en ruimtelijk gebied waar te maken. In opdracht van de gemeente verkende Van der Terp de wereld van het Waddinxveense grondbeleid. Dat is volgens hem al best ‘dynamisch’. Hij herkende de drie ‘rollen’ die er zijn. “In het Sleutelkwartier heeft de gemeente de rol van aanjager gepakt, met vooraf duidelijke kaders. ’t Suyt 1 en 2 zijn woningbouwprojecten waar de gemeente een actieve rol heeft gespeeld. Eigen grond, eigen kaders. Dan heb je nog de passieve rol van de gemeente. Die was er bijvoorbeeld bij de voormalige huishoudschool aan de Esdoornlaan. Grond van een ontwikkelaar, die een plan maakte en waar de gemeente ja of nee tegen kon zeggen.” 

Er zal uiteindelijk een goede mix moeten zijn. “Alles in eigen hand houden, is lastig. Je kunt immers niet ongelimiteerd eigen projecten uitvoeren, als gemeente zal je in de knel komen met beschikbare menskracht. Onbeperkt inhuren is de oplossing ook niet”, aldus Van der Terp. Daarom moeten er keuzes gemaakt worden, zo legde hij de gemeenteraad voor. Om het grondbeleid naar eigen hand te zetten, heeft de gemeente diverse tools zoals het vereveningsfonds, wet voorkeursrecht gemeenten en onteigening. Die laatste twee zijn niet bepaald populair, maar volgens Van der Terp wel handig om ruimtelijke ambities waar te maken. Het lijkt zo simpel, maar dat is het volgens Van der Terp niet. “Het is voortdurend keuzes maken”, herhaalde hij.