Christian Carlie: “Ik ben thuis voor gek verklaard. Vaak zelfs.” (tekst: Erik van Leeuwen; foto: privé)
Christian Carlie: “Ik ben thuis voor gek verklaard. Vaak zelfs.” (tekst: Erik van Leeuwen; foto: privé)

IJskoud avontuur voor Christian Carlie

Sport 956 keer gelezen

IJSZWEMMEN
Waddinxveen – Christian Carlie maakt zich op voor een ijskoud avontuur. De 50-jarige Waddinxvener doet aanstaand weekeinde mee aan het Europees kampioenschap ijszwemmen in het Roemeense Oradea.”Ik hou ervan om mijn grenzen te verleggen.”

Carlie heeft zojuist even gekeken naar de watertemperatuur van het buitenbad waar het van vrijdag tot en met zondag gaat gebeuren. De watertemperatuur staat op twee graden. “Dat is aan de frisse kant”, reageert het lid van de sponsorcommissie van zwem- en poloclub De Gouwe. “Normaal zwemmen we in water van een graad of drie, vier in de Reeuwijkse plassen.”
Het is het eerste EK IJszwemmen dat wordt georganiseerd, weet hij. “Een NK en WK waren er al. De International Iceswimming Association, de IJSA, wil het ijszwemmen op de kaart zetten. Om het Olympisch te maken moet er ook een EK zijn.”
Carlie deinst niet terug voor een beetje kou, al is voor hem de kick van het in koud water zwemmen het verleggen van zijn grenzen. “Ik hou daarvan. Het is geen sport voor watjes.”
IJszwemmer word je niet van de één op de andere dag, zegt Carlie. Hijzelf was altijd op zoek naar uitdagingen. Waar zijn medespelers van het vierde waterpoloteam van De Gouwe al de bibbers kregen van het koude chloorwater in zwembaden in Vlaardingen en Spijkenisse voelde de Waddinxvener zich daar als een vis in het water. Zwemmen in open water is echter de overtreffende trap. “Ik ben vier jaar geleden eens mee gaan zwemmen met een groepje dat twee keer in de week in de Reeuwijkse Plassen zwemt. Je lichaam moet echt aan de kou wennen. Het eerste jaar heb ik dan ook met wetsuit gezwommen.”
Inmiddels draagt Carlie, als hij de Reeuwijkse plas induikt, alleen een badmuts, een zwembrilletje en een zwembroek. Op het EK in Oradea is meer ook niet toegestaan. “Ze hebben mij thuis wel eens voor gek verklaard. Heel vaak zelfs”, zegt hij lachend.
Carlie is inmiddels zo’n ervaren zwemmer dat hij mag meedoen aan het EK. Hij heeft zich ingeschreven op drie nummers: de 250, 500 en 1000 meter.
Zijn concurrenten in Oradea kent hij niet of nauwelijks. “Ik ben op het NK een keer derde geworden in mijn leeftijdscategorie, maar ben niet echt bezig met een goede of slechte klassering. Ik wil op een goede manier de finish halen.”

Veiligheid
Het zwemmen in koud water is niet vrij van gevaar, weet Carlie ook. “De veiligheidsmaatregelen bij het EK zijn enorm. Iedere zwemmer heeft een eigen official die de tijd van de zwemmer in de gaten houdt. Is er te veel verval in die tijd dan wordt de deelnemer onherroepelijk uit het water gehaald. Er wordt geen enkel risico genomen.”
Waar Carlie in een binnenbad ongeveer vijftien minuten doet over een kilometer, is hij in het koude open water al snel een minuut of twee langer bezig. “Je wordt door de kou langzamer, de bewegingsfrequentie gaat achteruit. Daarom is het ook zo belangrijk om veel te trainen. Het is de uitdaging om de hele winter door te zwemmen in de Reeuwijkse Plassen.”
Het EK is voor hem geslaagd als hij drie keer ongeschonden de finish haalt. “Een medaille is bijzaak. En ik kan mooi vertellen dat ik aan een EK heb meegedaan.”