Voortbestaan Marina Lunchroom in gevaar
Logo hartvanwaddinxveen.nl
Marina Lunchroom moet misschien de deuren sluiten.
Marina Lunchroom moet misschien de deuren sluiten. (Foto: Google Streetview)

Voortbestaan Marina Lunchroom in gevaar

  •   keer gelezen   Juridisch

Den Haag/Waddinxveen - De Raad van State moet gaan beslissen of Marina Lunchroom aan de Kerkweg-West in Waddinxveen dicht moet. De zaak draait op dit moment met voorlopige toestemming van de Haagse rechtbank, maar burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis wil de lunchroom sluiten.

Adrie van der Wel

Hij weigert de eigenaresse van de zaak een exploitatievergunning te geven, omdat ze niet van onbesproken gedrag is. Ze is jaren geleden bestraft voor heling en bedreiging en ze heeft een formulier voor de commissie Bibob, die onderzoekt of ondernemers een kwalijk verleden hebben, onjuist ingevuld. 

Volgens de burgemeester is dat laatste vergrijp valsheid in geschrifte. De Haagse voorzieningenrechter tilde niet zwaar aan de ‘incidenten’ zoals de advocate van de eigenaresse het noemde. Een van de strafbare feiten was onder voorwaarden geseponeerd, voor het andere was een boete uitgedeeld. 

Het verkeerd invullen van het Bibob-formulier lag volgens de voorzieningenrechter aan de onduidelijke vraagstelling. Bovendien had de eigenaresse een Verklaring Omtrent het Gedrag ontvangen van het ministerie van Justitie.

De rechtbank verwierp de weigering van de burgemeester en bepaalde dat de lunchroom voorlopig open mag blijven zonder de vereiste exploitatievergunning. De burgemeester ging daartegen in hoger beroep bij de Raad van State. 

De Raad bleek vrijdag tijdens het hoger beroep in Den Haag een stuk strenger. Volgens de advocate had haar cliënt slechts een kruisje verkeerd gezet in het Bibob-formulier. Dat ging er bij raadsvoorzitter Lex Michiels minder goed in. “U maakt het nu wel erg klein. Het gaat om een formulier dat naar waarheid moet worden ingevuld.” 

Volgens een woordvoerder blijft de burgemeester van mening dat er valsheid in geschrifte is gepleegd. De rechters van de Raad bleken ook niet echt overtuigd van de goede trouw van de eigenaresse. Ze constateerden dat haar opstelling nogal zwalkend is geweest. “Het is toch wel vreemd dat iemand die met de strafrechter in aanraking is geweest, juist op dit punt een vraag niet goed invult”, aldus een van de rechters. 

Voor de Raad van State is het nu de vraag of er inderdaad van valsheid in geschrifte kan worden gesproken en of dit tot sluiting van de lunchroom moet leiden. De Raad doet over zes weken uitspraak. 

Meer berichten