Het nieuwe Coenecoop College van de buitenkant.
Het nieuwe Coenecoop College van de buitenkant.

Nieuw tijdperk voor Coenecoop College

Algemeen 445 keer gelezen

Waddinxveen - De leerlingen van het Coenecoop College namen vrijdag 1 september officieel afscheid van de locatie aan de Oude Dreef. Het nieuwe leerjaar voor vmbo, mavo, havo en vwo vindt vanaf nu plaats in de nieuwbouw, een paar honderd meter verderop. “We zijn een nieuwe tijd ingestapt”, aldus Ivor Bergsma, rector van de school.

Door Erik van Leeuwen

Het is bij de entree van de nieuwe school niet te missen: in het atrium hangen twee grote kunstwerken. “We wilden eigenheid toevoegen”, zegt Bergsma. “Leerlingen hebben met kunstenaars de opdracht gekregen om iets te maken waarop de geschiedenis van Waddinxveen is te zien, in combinatie met het onderwijs.” 

De school opende eind augustus de deuren voor de leerlingen. Voor iedereen is het nog even zoeken. Als Bergsma in de lerarenkamer staat vraagt een collega waar lokaal 106 voor Zorg en Welzijn is. “Eerste verdieping”, reageert Bergsma direct. “Over twee weken weet iedereen niet beter.” 

Het oude en het nieuwe Coenecoop College met elkaar vergelijken heeft volgens Bergsma weinig zin. “Het oude gebouw is pak ‘m beet vijftig jaar in gebruik geweest. Het is destijds gemaakt op basis van de eisen van die tijd. Voor de nieuwe school geldt nu hetzelfde. De nieuwe school geeft het Coenecoop College de kans en de ruimte om nog beter aan te sluiten bij de huidige onderwijsontwikkeling.”

De school is in feite verdeeld in allemaal kleinere scholen. Elke studierichting heeft zijn eigen sector die met een kleur staat aangegeven. Bergsma: “Dat zorgt voor rust, want leerlingen blijven voornamelijk in hun eigen sector. Daar zit ook de gehele onderwijsondersteuning per opleiding. Op de benedenverdieping zijn de lokalen voor het praktijkonderwijs.”

In april vorig jaar werd de eerste paal geslagen. De oplevering en de verhuizing deze zomer verliepen volgens planning. “Natuurlijk zijn er nog wat dingetjes die moeten gebeuren”, zegt de rector. “In de grote aula worden nu de lampen bijvoorbeeld opgehangen en het pad naar school moet nog worden aangepast. Nu komen de leerlingen nog via een alternatieve route. En op den duur wordt sporthal De Dreef nog gesloopt.”

De officiële opening van het nieuwe Coenecoop College vindt plaats op donderdag 12 oktober.

De entree van het nieuwe schoolgebouw.