Annerieke van Vliet en Barbara Willemsen gaan op 24 januari honderd kilometer schaatsen voor het goede doel. (foto: Clips Fotografie, Jan van Woerden)
Annerieke van Vliet en Barbara Willemsen gaan op 24 januari honderd kilometer schaatsen voor het goede doel. (foto: Clips Fotografie, Jan van Woerden) Clips fotografie, Jan van Woerden

‘Onze mannen vonden ons knettergek’

Algemeen 2.912 keer gelezen

Oud Verlaat – De meeste mensen brengen hun goede voornemens pas ten uitvoer op 1 januari. Annerieke van Vliet en Barbara Willemsen zijn al maanden bezig. De twee vriendinnen uit Oud Verlaat gaan eind deze maand naar Oostenrijk om de ‘alternatieve Elfstedentocht’ te schaatsen. Met hun tocht hopen ze 10.000 euro op te halen voor het Sophia Kinderziekenhuis.

Het is niet de eerste keer dat de twee een sportieve sponsoractie houden. In 2021 legden ze al honderd kilometer af op de elliptigo waarmee ze 7000 euro binnenhaalden. Dit jaar wilden ze zichzelf overtreffen door diezelfde afstand op de schaats af te leggen op de Weissensee.

Op 24 januari gaat daar de ‘alternatieve Elfstedentocht’ van start, waar het duo aan meedoet: honderd kilometer schaatsen op het dichtgevroren bergmeer in het zuiden van Oostenrijk. “We houden ervan om onszelf uit te dagen”, zegt Willemsen (48).

Van Vliet heeft een bijzondere band met het doel waar ze voor schaatsen, het Sofia Kinderziekenhuis. Haar dochter werd daar op dertienjarige leeftijd opgenomen vanwege acute lymfatische leukemie, een vorm van bloedkanker. Uiteindelijk lag ze twee jaar lang op de kinderafdeling om te genezen. Van Vliet (52) legt uit dat dit een hele zware periode was, niet alleen vanwege de ziekte, maar ook omdat er voor haar dochter zo weinig te doen was.

“Voor jonge kinderen zijn er allerlei activiteiten, maar voor tieners is er niks te doen. Als jongere vind je een cliniclown echt niet leuk meer.”

Met de 10.000 euro die ze hopen op te halen, willen ze samen met Stichting Muziekids een muziekstudio in het ziekenhuis opzetten. In zo’n studio, compleet met podium, dj-installatie en muziekinstrumenten, kunnen kinderen en jongeren samen of onder begeleiding muziek maken.
Daarnaast hopen Van Vliet en Willemsen een ‘troubadour-trolley’ te kunnen financieren.

“Muziek verbindt”, zegt Van Vliet. “Als je helemaal verzwakt bent en alleen in bed kunt liggen, dan kun je dankzij zo’n troubadour-trolley toch muziek maken, je hoeft er niet eens voor op te staan.”

Dat het doel anderen aanspreekt, merkten ze aan de donaties die tot nu toe binnen zijn gekomen. Op whydonate.nl staat de teller al op ruim 7200 euro. Daarnaast hebben ze ondersteuning ontvangen in de vorm van gesponsorde schaatsen, een fotoshoot, schaatspakken en wintersportbrillen.

“Zo zien we er in elk geval professioneel uit”, zegt Willemsen lachend. “Maar we moeten nog wel een beetje oefenen. We hebben privéles genomen om pootje-over te leren, zodat we op de schaatsbaan kunnen trainen.”

De komende weken zullen Willemsen en Van Vliet nog aardig wat kilometers maken, zodat ze fit aan de start verschijnen. Als voorproefje deden de twee in december mee aan de ‘Ice Challenge’; vijftig kilometer schaatsen.

Dat ging verrassend makkelijk. “Daar deden we 2,5 uur over. We hadden wel wat pijntjes hier en daar, maar verder viel het mee”, zegt Willemsen. Van Vliet: “Op de Weissensee is het natuurlijk geen gladde, overdekte ijsbaan. Daar zitten scheuren in het ijs en heb je te maken met wind tegen. We verwachten het in zes tot zeven uur te kunnen doen. Dat is natuurlijk niks vergeleken bij wat zieke kinderen in het Sophia moeten doorstaan.”

Helemaal alleen staan ze er in Oostenrijk niet voor. “Onze mannen gaan mee om ons te verzorgen. Eerst dachten ze dat wij knettergek waren, maar ze worden nu steeds trotser op ons.” (Myriam Dijck)