Afval rondom scholen. (archieffoto Hart van Holland)
Afval rondom scholen. (archieffoto Hart van Holland)

Grondige evaluatie van afvalstoffenbeleid voorbereid

Algemeen 409 keer gelezen

Waddinxveen – Het college gaat samen met de gemeenteraad het afvalstoffenbeleid onder de loep nemen. Dat moet leiden tot een nieuw afvalstoffenbeleid in 2023.

Dat zei wethouder Femke Vleij bij de behandeling van de afvalstoffenverordening in de commissie Ruimte en Infrastructuur. In de verordening staat beschreven welke soorten afvalstromen worden verwerkt, niet wat de doelen zijn of hoe die doelen bereikt moeten worden. Dat moet worden vormgegeven in een nieuw afvalbeleid voor de periode 2023-2026. “We gaan daarbij alle mogelijkheden en opties bekijken”, zei Vleij. Waddinxveen voerde in 2018 het systeem ‘afval scheiden loont’ in. “We gaan met open vizier kijken wat we kunnen aanpassen en verbeteren”, aldus de wethouder. “We hebben met elkaar weer andere inzichten gekregen.”
Eén van de pijnpunten is de grote hoeveelheid zwerfvuil in de gemeente. PCW-raadslid Hans van Mourik vroeg zich daarom af of het niet beter is om het onderwerp in de afvalverordening ‘wat stelliger’ aan bod te laten komen. “Als ik alleen al kijk naar het jaar 2022 en hoe vaak dit onderwerp de revue is gepasseerd, lijkt me dat gerechtvaardigd.”
“De aanpak van zwerfafval wordt één van de belangrijkste punten in het nieuwe afvalbeleid”, liet de wethouder weten.