Carlijn Hoogeveen met haar hulphond Lucky. (foto:privé en tekst: Nicole Lamers)
Carlijn Hoogeveen met haar hulphond Lucky. (foto:privé en tekst: Nicole Lamers)

‘Gesloten jeugdzorg: je komt er slechter uit dan dat je erin gaat’

Algemeen 1.110 keer gelezen

Waddinxveen - Gesloten jeugdzorg moet afgeschaft worden. Dat is de boodschap waar de 19-jarige Carlijn Hoogeveen uit Waddinxveen mee de boer opgaat. Ze is als ervaringsdeskundige actief voor de stichting Het Vergeten Kind en brak woensdagavond 19 januari nog een lans over dit onderwerp op televisie bij SBS 6. 

Hoogeveen heeft in haar jonge leven al veel gestreden. Tegen eetstoornissen en tegen suïcide en kwam hierdoor in gesloten jeugdinstellingen terecht waar ze volgens haar eigen zeggen slechter uitkwam dan dat ze erin ging. “Gesloten jeugdinstellingen zijn te vergelijken met isoleercellen. Je krijgt geen zorg, je wordt opgesloten zonder persoonlijke spulletjes of wat dan ook. De instelling waar ik als eerste heb gezeten ergens in Gelderland was een voormalige gevangenis. En daar had het als jeugdinstelling ook nog veel van weg. De nadruk lag niet op zorg, maar op het veilig en in leven houden van jongeren. Maar dat is geen hulp bieden.” Hoogeveen pleit voor meer opvang in GGZ instellingen of speciale woonvoorzieningen voor mensen die psychische hulp nodig hebben. “Voorzieningen waar hulp wordt gegeven, waar je behandeld kan worden en waar sprake is van een liefdevolle omgeving. Jongeren moeten niet gestraft worden met problemen als anorexia, maar hulp krijgen.” Volgens de Waddinxveense moet er heel veel geld komen voor betere jeugdzorg. En laat minister-president Mark Rutte nu net bezuinigingen hebben aangekondigd op dit vlak. Hoogeveen: “Ja, belachelijk. Er moet juist zorg zijn voor kwetsbare jongeren, daar is al genoeg voor verkloot om het maar even zo te zeggen. Je moet ze ook niet langdurig uit de maatschappij halen, want ze moeten ook weer terug. Een open voorziening met een meer huiselijke sfeer, zal veel meer doen. Niks gesloten.”
Hoe het nu gaat met haarzelf? “Nu gaat het wel goed.” Na schematherapie en gesprekken met ervaringsdeskundigen en natuurlijk met de komst van hulphond Lucky. Deze laatste is via crowdfunding tien maanden geleden bij Hoogeveen geplaatst en helpt haar bij lastige momenten.