Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>De Regenboogvlag wapperend bij het gemeentehuis, hier in 2019.</p>

De Regenboogvlag wapperend bij het gemeentehuis, hier in 2019.

(Foto: archief)

Elk jaar op 11 oktober hangt Regenboogvlag

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Elk jaar wappert bij het gemeentehuis voortaan de Regenboogvlag en de vlag ter ere van de veteranendag. Dat is het gevolg van een door de gemeenteraad aangenomen motie ‘een vlag als symbool van verbondenheid’.

De gemeente beschikte sinds 2018 over een vlaggenprotocol waarin de algemene vlaginstructie werd gevolgd voor het hijsen van de Nederlandse driekleur. 

Themavlaggen werden alleen gehesen wanneer dat aangevraagd was door lokale organisaties, stichtingen en verenigingen en mits goedgekeurd door het college. Daardoor werd de regenboogvlag, als symbool van de lhbti-gemeenschap, niet structureel gehesen. 

Daaraan komt nu een einde. Met de door VVD, CDA, WeWa, PvdA/GroenLinks en D66 gesteunde motie treedt een nieuwe vlaginstructie in werking die is uitgebreid met een agenda waarop ook themavlaggen worden gehesen op basis van verzoeken vanuit organisaties, stichtingen en verenigingen. 

Zo wordt de Regenboogvlag op 11 oktober (coming out day) voortaan gehesen en de veteranenvlag in de derde week van juni. 

“Het is van belang dat vanuit het gemeentehuis aangetoond wordt dat wij achter diversiteit van onze samenleving staan. Wij willen door iedereen gehoord worden, laten wij dan ook tonen dat wij iedereen horen”, reageerde Sylvia Vink (Weerbaar Waddinxveen). De PCW steunde als enige fractie de motie niet.

Meer berichten