Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Volgens bewoners rijden er dagelijks zo&#39;n 180 vrachtwagens over de smalle Brugweg.</p>

Volgens bewoners rijden er dagelijks zo'n 180 vrachtwagens over de smalle Brugweg.

(Foto: Myriam Dijck)

Tegenstrijdige belangen bij het oplossen van drukte op Brugweg

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Dat de Brugweg in Waddinxveen een verkeersknelpunt is, daar is men het wel over eens. De mix van vrachtverkeer, autoverkeer en fietsers zorgt voor een drukke, onoverzichtelijke situatie op deze smalle weg. Wat de oplossing is, daarover heerst verdeeldheid.

Myriam Dijck

De Brugweg ligt in polder Bloemendaal, in het verlengde van de hefbrug. De weg kwam naar voren als knelpunt in het verkeersproject Beter Bereikbaar Gouwe (BBG). Dit regionale project wordt aangestuurd vanuit de provincie, maar verschillende overheden, waaronder de gemeente Waddinxveen, beslissen mee.

Voor het oplossen van de drukte op de Brugweg is het traject W24 voorgesteld, een directe, zuidelijke aansluiting van Reeuwijk-Dorp op de A12. Zo hoeft (vracht)verkeer niet meer over de Brugweg te rijden. Om sluipverkeer te voorkomen, krijgt de Brugweg in dat geval een soort ‘knip’ om doorgaand verkeer te blokkeren. De gemeente Waddinxveen is enthousiast en steunt W24. Ook de bewoners van de Brugweg, verenigd in het Brugwegcomité, zien W24 graag aangelegd.

Daar recht tegenover staat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, op wiens grondgebied W24 zou moeten komen. Eind maart liet de gemeente weten geen heil te zien in het voorgestelde traject. W24 zou een verkeersaanzuigende werking hebben en loopt dwars door een groen poldergebied. Volgens Bodegraven-Reeuwijk is deze extra gebiedsontsluiting niet nodig. In plaats daarvan moet de Bodegravenboog er komen, een directe aansluiting van de N11 op de A12. Vorig jaar zou een start zijn gemaakt met de uitvoering van dit Rijksproject, maar die is uitgesteld.

De bewoners van de Bloemendaalseweg, Otweg en Reewal willen ook geen W24. Voor hen zou de aanleg van W24 betekenen dat het gedaan is met de rust in hun omgeving. Als bewonerscomité hebben ze een eigen, alternatief plan ingediend bij BBG. Dit gebeurde echter na de deadline voor het aandragen van ideeën, en is daarom niet meegenomen in het proces.

Eind deze maand moeten de overheden binnen BBG beslissen welke maatregelen worden uitgevoerd tussen nu en 2035.

Meer berichten